Újabb püspökök lemondását fogadta el a pápa

 

Ferenc pápa csütörtökön elfogadta további két chilei püspök lemondását a dél-amerikai ország egyházát megrázó pedofilbotránnyal összefüggésben: a pápa a Rancagua egyházmegyét vezető Alejandro Goic Karmelic, valamint a Talca egyházmegye élén álló Horacio del Carmen Valenzuela Abarca püspökök lemondását fogadta el; ezzel ötre emelkedett a hivatalukból a pedofíliavádak eltussolása miatt távozó chilei püspökök száma, miután Ferenc pápa június 11-én már három püspök lemondását elfogadta – jelentette be a Vatikán.

Május közepén egy vatikáni válságtanácskozáson Chile teljes püspöki kara testületileg felajánlotta lemondását a katolikus egyházfőnek, miután napvilágra került, hogy a chilei egyház igyekezett szőnyeg alá söpörni a pedofil papok ügyét. Rancagua város 78 éves püspöke májusban közleményben bocsánatot kért amiatt, hogy nem cselekedett azonnal, amikor először tudomására jutott, hogy egyes papokat pedofíliával vádolnak az egyházmegyéjében.

Talca püspöke pedig egyike volt annak a négy püspöknek, akinek a papi képzésében annak idején Fernando Karadima is részt vett, aki a chilei egyház pedofilbotrányának legismertebb alakja. Karadima az 1970-es és 80-as években követett el szexuális visszaéléseket gyermekek ellen. Ügyét Osorno egyházmegye vezetése évtizedeken keresztül igyekezett eltussolni, csak 2011-ben állapította meg bűnösségét egy vatikáni vizsgálat. Juan Barrosnak, Osorno egyházmegye püspökének lemondását az elsők között fogadta el Ferenc pápa június közepén.