Tucatnyi merényletre készült 14 dzsihadista Törökországban

 

A török rendőrség pénteken Ankarában elfogta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet 14 tagját, akik a vasárnapi államfő- és parlamenti választás előtt merényletre készültek: a hajnali rajtaütéssorozat a rendőrség terrorelhárítási részlege hajtotta végre – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az előállítottak mindegyike külföldi állampolgár, a hatóságok kihallgatják őket. Az Ihlas török hírügynökség szintén beszámolt a műveletről, de más részletet egyik forrás sem közölt a gyanúsítottakkal, valamint a tervezett merénylettel kapcsolatban.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban  számos, sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik milicistájuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon.

A feltételezett IÁ-tagok utáni nyomozás Törökországban azóta is szakadatlan. Múlt csütörtökön nyolc olyan, öngyilkos merényletre kiképzett dzsihadistát fogott el a rendőrség egy isztambuli razzia során, akik szintén támadásra készültek.