Conte részt vesz a brüsszeli minicsúcson

 

Az olasz miniszterelnök csütörtökön megerősítette, hogy részt kíván venni a vasárnap megrendezésre kerülő menekültügyi minicsúcson Brüsszelben, ugyanakkor közölte, hogy nem hajlandó aláírni a találkozó előre elkészített zárónyilatkozatát.

Conte a Facebookon  számolt be arról, hogyAngela Merkel német kancellárral beszélt telefonon a nap folyamán.  ” Elmondtam, hogy számomra elfogadhatatlan lenne a résztvétel  a csúcson, amennyiben annak szövege már előre el lenne készítve” – jelentette ki Conte. Steffen Seibert német kormányszóvivő megerősítette a telefonbeszélgetés tényét, de annak tartalmáról nem közölt részleteket.

Az olasz miniszterelnök szerint Merkel arról biztosította őt, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott zárónyilatkozat tervezetét „félre rakják”. „Senki nem gondolhatja azt, hogy álláspontunkat nem veszik figyelembe” – írta Conte.

Hot-spotok mellett fog érvelni Conte

Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, hogy Olaszország a migránsok származási országaiban, illetve a tranzitállamokban létrehozandó  központok  létrehozását fogja javasolni a vasárnapi csúcstalálkozón. Ezekben a központokban döntenének arról, hogy egy migráns jogosult-e menekültstátuszra vagy sem.

Emellett a római vezetés szorosabbá fűzné a kapcsolatait ezekkel az államokkal, hogy megállítsa a „halálos szállítmányokat”, vagyis a migránsoknak az arra alkalmatlan csónakokkal történő veszélyes tengeri átkeléseit. Olaszország az uniós külső határok erősebb védelmét is követelni fogja a hírügynökség szerint.

Conte szerint a találkozón nem fogadnak el írásos nyilatkozatot, mindössze áttekintik a  napirenden szereplő témákat, amelyekről tovább tárgyalnának a június 28-29-i EU-csúcson.