Osztrák–olasz „cselekvők szövetsége” a migrációs változásért

 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, Herbert Kickl osztrák belügyminiszter és Hans-Christian Strache osztrák alkancellár a Rómában tartott szerdai tanácskozásuk után hangsúlyozták, hogy eltökélt szándékuk minél hamarább változást előidézni az európai migrációs és bevándorláspolitikában. Utaltak arra, hogy – mint fogalmaztak – „a cselekvők szövetségét” kívánják létrehozni.

Nem csupán a harcolni akarók, hanem a cselekvők szövetségét akarjuk  megteremteni – jelentette ki Kickl a római belügyminisztériumban  közösen tartott  sajtótájékoztatón. Úgy vélte, hogy túl sok időt vesztegettek egy olyan rossz rendszerrel, amelyben az embercsempészek diktálták, miként kell alakítani a migrációs és bevándorláspolitikát.

„A szolidaritás elsődlegesen lakosságainkat szolgálja és nem az embercsempészek üzleti tervét. Ez egy alapvető különbség azzal szemben, ahogy a bevándorlási politikát néhány hónapja és hete értelmezték még európai szinten. Azt akarjuk, hogy kopernikuszi fordulat következzék be az európai bevándorlási rendszerben” – hangsúlyozta Kickl., aki szerint „amennyiben ez sikeres lesz, akkor lehet csak visszanyerni a lakosság bizalmát a politikába és az európai intézményekbe” – tette hozzá az osztrák belügyminiszter.

Esély a paradigmaváltásra

Kickl szerint Ausztria – július 1-től az Európai Unió soros elnökeként – , az unióban elutasított, de származási országaik által vissza nem fogadott menedékkérőknek létrehozandó központokat fog sürgetni a balkáni államokban. Hozzátette: ezen a projekten jelenleg Dániával egyeztetnek. Strache szerint az illegális bevándorlás elhárításában európai szinten és az uniós külső határok védelmében „esélyt kaptak a paradigmaváltásra”. Mint fogalmazott: Európában lehetőséget kaptak arra, hogy Angela Merkel elhibázott befogadási politikájára megoldásokat találjanak.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (k) osztrák partnere, Herbert Kickl (b) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában a megbeszélésüket követő római sajtóértekezleten 2018. június 20-án. MTI/EPA Fotó

Az osztrák alkancellár a többi között a Frontex személyzetének növelését követelte, illetve azt, hogy az uniós határ-, és partvédelmi ügynökség kapjon politikai felhatalmazást az illegális migráció megfékezésére. Hangsúlyozta: Európának világos üzenetet kell megfogalmaznia. „Az emberek számára világossá kell tennünk, hogy értelmetlen illegális útvonalakon keresztül Európába jönniük, mert így nem kapnak menedékstátuszt. Ezzel leállítjuk az embercsempész-maffia üzelmeit, s nem lesznek többé halottak sem a Földközi-tengeren” – emelte ki.

Mint mondta, 2050-ig 2,5 milliárdra duzzad Afrika lakossága, és “egy bibliai léptékű kivándorlás” veszély áll fenn, hacsak az EU befektetésekkel nem ösztönzi az életkilátások javítását a kontinensen.

Közös osztrák-olasz javaslatot adnak át vasárnap

Salvini az osztrák uniós elnökséggel kapcsolatban úgy vélekedett: megvan az esély Európa számára, hogy változást idézzen elő a migrációs politikában. Hangsúlyozta: Giuseppe Conte miniszterelnökkel az uniós menekültügyi szabályozással kapcsolatos reformjavaslaton dolgozik, amit vasárnap Brüsszelben közösen fognak ismertetni. Hozzáfűzte: a terv mindenek előtt az EU külső határainak védelmére összpontosít. Az olasz belügyminiszter egyben bejelentette, hamarosan Líbiába utazik azzal a céllal, hogy a befektetések ösztönzéséről tárgyaljon.

Salvini ugyanakkor az olasz uniós költségvetési hozzájárulások csökkentésével fenyegetett, amennyiben a vasárnapra tervezett brüsszeli minicsúcs nem hoz változást a migrációsügyi politikában.A miniszter korábban kijelentette, hogy Olaszország nem fogad vissza menedékkérőket Németországból. A tárcavezető ezzel világosan üzent Horst Seehofer német belügyminiszternek, aki a többi között más uniós tagállamokban regisztrált, de már Németországba tartózkodó menedékkérők kiutasítását helyezte kilátásba. Salvini leszögezte: „Az olasz kormány kizárólag az olaszoknak hajlandó segítséget nyújtani”.

Angela Merkel német kancellár és belügyminisztere, Horst Seehofer között a napokban éles vita támadt a menedékkérők egyes csoportjainak a német határokon történő visszafordításáról. A kancellár európai megoldást sürget, míg a tárcavezető egyoldalúan vezetné be a szigorításokat.  Sebastian Kurz osztrák kancellár Horst Seehofer német belügyminiszterrel a napokban Berlinben tartott sajtókonferenciáján mondta, hogy létre kell hozni az „illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét”.