„Biobombát” épített volna a tunéziai férfi Kölnben

 

Ricin előállítására készült és mérgező anyagú „biobombát” akart gyártani az a tunéziai férfi, akit a napokban elfogtak Kölnben: a hatóságok által Szief Alláh H-ként azonosított férfi lakásában jelentős mennyiségű ricinusmagot találtak és eszközöket, amelyekkel a növénymagokból ki lehet vonni a biológiai fegyverek hagyományos hatóanyagként számon tartott fehérjét – mondta el Holger Münch, a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság Inforadio nevű hírrádiójának.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 29 éves férfi hol és mikor akart merényletet végrehajtani, de az biztosnak tűnik, hogy „biobomba-támadásra” készült, ami egyedülálló a terrorizmus németországi történetében – mondta a BKA elnöke. Hozzátette, hogy a gyanúsított elfogása „jó példa” a biztonsági szervek országos és nemzetközi együttműködésére. A tunéziai férfira néhány hónapja figyeltek fel külföldről kapott információk révén, amelyek a többi között az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez fűződő viszonyára vonatkoztak – ismertette Holger Münch.

Holger Münch, a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője (Forrás: Getty Images)

Holger Münch, a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője (Forrás: Getty Images)

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője kiemelte, hogy változatlanul magas a terrortámadás veszélye Németországban. A 2015 novemberében Párizsban végrehajtott merényletsorozathoz hasonló nagyszabású, csoportos akciók valószínűsége ugyan csökken, de magányos merénylők terveivel számolni kell. A többi között elmondta, hogy tovább emelkedik a terrorcselekmény elkövetésére hajlandó, közveszélyes személyek száma, jelenleg 770 ilyen embert tartanak nyilván.

Holger Münch legutóbb május végén nyilatkozott erről, akkor azt mondta, hogy 760 személy szerepel a terrorveszélyt jelentő emberek nyilvántartásában. Szief Alláh H-t június közepén helyezték előzetes letartóztatásba kölni otthonában a szövetségi legfőbb ügyészség utasítására. A háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértésének alapos gyanúja és államellenes súlyos bűncselekmény előkészítésének úgynevezett kezdeti gyanúja miatt indítottak eljárást ellene. A Kölner Stadt-Anzeiger című lap értesülése szerint az Iszlám Állam szimpatizánsa, hazájában is radikális iszlamistaként tartották számon.