Trump aláírta a migránscsaládok szétszakítását megakadályozó rendeletet

 

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban kedden délután aláírta azt az elnöki rendeletet, amely megakadályozza az Egyesült Államokba illegálisan érkező és őrizetbe vett családok elszakítását gyermekeiktől. A lépésre számítani lehetett, mert sajtóinformációk szerint az amerikai elnök azt fontolgatta, hogy elnöki rendelettel dönt az illegális bevándorlók családjai szétszakításának megszüntetéséről.

Az elnöki rendelet részletei ugyan még nem ismertek, de amerikai sajtójelentések szerint a „nulla tolerancia” politikájának a kormányzat nem vet véget, hanem csupán azt teszi lehetővé, hogy a gyermekek együtt maradhassanak az őrizetben lévő szüleikkel. A rendelet aláírásakor Donald Trump megköszönte a jelen lévő Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszternek a rendelet tartalmának kidolgozását, és hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlásnak gátat vetni szándékozó kormánypolitika nem változik. Szerinte ezáltal sok család boldog lesz.

Az újságírók kérdéseire röviden válaszolva Donald Trump a többi között hangsúlyozta: mind a feleségéből, Melaniából, mind a lányából, Ivankából – aki a Fehér Házban tanácsadóként dolgozik – „erőteljes érzelmeket váltott ki” a szüleiktől elszakított gyermekek látványa. „De mindenki így érez, akinek van szíve” – fogalmazott az elnök, nyilvánvalóan utalva ezzel a first lady hétfőn nyilvánosságra hozott nyilatkozatára, amelyben Melania Trump leszögezte, hogy egy ország irányításához „szívre is szükség van”.

A rendelet aláírása után Ivanka Trump Twitter-bejegyzésben köszönte meg az elnöknek a döntést.

Családokra hivatkozott Trump

Előzőleg Trump leszögezte: „a családokat együtt tartjuk, de változatlan szigorral lépünk el annak érdekében, hogy országunkat ne árasszák el emberek és bűncselekmények, s mindaz, amit nem akarunk”. Egy televíziós elemző emlékeztetett rá: ez a megoldás sem lehet végleges, hiszen egy 1997 óta érvényben lévő rendelet értelmében felnőttekkel együtt lévő gyermekeket nem lehet 20 napnál hosszabb ideig fogva tartani. A televízió információi szerint egyébként Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter várhatóan azt javasolja az elnöknek, hogy támogassa a jelenleg is érvényben lévő bevándorlási törvény „javított” – tehát a hiányosságokat orvosló – változatának elfogadását, és az összes többi probléma rendezésére egy másik, átfogó bevándorlási törvényjavaslatot kérjen a törvényhozóktól.

Trump amerikai elnök. MTI/EPA Fotó

A közfelháborodást és immár nemzetközi tiltakozást is kiváltó „nulla tolerancia” politikáját – amelynek része az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztása szüleiktől – Jeff Sessions igazságügyi miniszter hirdette meg néhány héttel ezelőtt. A Fehér Ház szóvivője kedden emlékeztetett arra: ez a gyakorlat a korábbi amerikai elnökök idején is érvényben volt, csak nem alkalmazták ilyen következetességgel.

Republikánus ellenzők is egyre többen vannak

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője – válaszul az egyik volt first lady, Laura Bush The Washington Postban közölt, a gyakorlatot bíráló véleménycikkére – hangsúlyozta: ezt a törvényt még George W. Bush elnök írta alá. A  gyermekek elszakítása miatti felháborodás az Egyesült Államokban és világszerte is erősödik. Kedden a mexikói kormány minősítette “kegyetlen és embertelen” gyakorlatnak, szerdán Ferenc pápa fogalmazott meg éles bírálatot, és szerdán Justin Trudeau, kanadai kormányfő országa parlamentjében szintén “rossznak” és “elfogadhatatlannak” nevezte, ami az amerikai-mexikói határon történik.

Az Egyesült Államokban a republikánus politikusok körében is szélesedik az elégedetlenek és a bírálók tábora. Peter King, New York republikánus képviselője például a Fox televíziónak adott interjújában kifejtette: támogatja ugyan Donald Trump bevándorlási politikáját, de nem ért egyet a gyermekek elszakításával, és ezt a gyakorlatot szerinte fel kellene függeszteni.

“Ha nem sikerül elfogadnunk a bevándorlási törvényt, az elnöknek akkor is addig fel kellene függesztenie ezt a „nulla tolerancia” politikát, amíg az új törvény megszületik” – fogalmazott a politikus.  A feszült közhangulatot jól érzékelteti, hogy Kirstjen Nielsen belbiztonsági minisztert kedden este egy washingtoni mexikói étteremben a szó szoros értelmében „kifütyülték”.