A közép-európaiak fele pozitívan ítéli meg a foci-vb házigazdáját

 

Sok százezer külföldi szurkoló utazott Oroszországba, a labdarúgó-világbajnokságra, a világ vezetői számára viszont kényes kérdés, hogyan viszonyuljanak a vb-hez, például, hogy elutazzanak-e Putyin országába.

A Nézőpont Intézet 11 ország bevonásával készített egy felmérést, amelyben Oroszország és az Egyesült Államok megítélésére voltak kíváncsiak. Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta: a felmérés során azt tapasztalták, hogy a közép-európai régióban a lakosságnak nagyjából a fele pozitívan ítéli meg ezt a két országot.

Országonként azonban hatalmas eltéréseket lehet tapasztalni, Oroszországot inkább a balkáni államok ítélik meg pozitívan, közülük Bulgária és Szerbia állampolgárai kiemelkedően jó véleménnyel vannak róla – közölte. Az Egyesült Államokat pedig inkább a V4-ek ítélik meg pozitívabban, míg a balkáni országok körében kifejezetten alacsonyabb a népszerűsége – tette hozzá.

Putyin elnök népszerűsége erőteljesen együtt mozog Oroszországéval, vagyis kevesen vannak, akik Putyinról jó, viszont Oroszországról negatív véleménnyel vannak. Trump azonban kifejezetten népszerűtlennek tekinthető, a vezető politikusok közül az egész régióban az Egyesült Államok elnökének az egyik legalacsonyabb a népszerűségi mutatója – mondta Nagy Dániel.

Úgy folytatta: sokan vannak, akik jó véleménnyel vannak az Egyesült Államokról, de a jelenlegi vezetőjét negatívan ítélik meg.

A felmérés során a gazdasági szankciókra is rákérdeztek, az eredményekből az derült ki, hogy az embereknek gazdaságélénkítő elképzeléseik vannak, alapvetően a szabad gazdaságot pártolják – közölte a szakértő.