Német-német kompromisszum lehet bevándorlásügyben

 

Kompromisszumot ajánlott Angela Merkel német kancellár belügyminiszterének, Horst Seehofernek a menekültügyi szabályozás körüli vitában - jelentették csütörtökön német hírportálok.

Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke szerda késő este két és fél órán keresztül tárgyalt a belügyminiszterrel, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével. Merkel azt javasolta, hogy Németország egy európai uniós szabályozás keretei között kössön kétoldalú megállapodásokat a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamokkal azoknak a menedékkérőknek a visszafogadásáról, akiknek menedékjogi eljárása már megkezdődött az adott tagállamban, de mégsem akarnak ott maradni, hanem továbbutaznak Németországba.

Angela Merkelnek (j) gratulál Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, miután Merkelt nagy többséggel ismét kancellárrá választotta a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza a parlament épületében, a berlini Reichstagban 2013. december 17-én. Az 59 éves Merkel 2005 óta vezeti a német kormányt, harmadszor választották meg kancellárnak. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Angela Merkelnek gratulál Horst Seehofer. MTI/EPA Fotó

A kancellár szerint ezek a megállapodások megkérdőjelezhetetlen jogi alapot adnának arra, hogy a német határon megtagadják a belépést az érintett menedékkérőktől.

Horst Seehofer menekültügyi refomrcsomagjában, úgynevezett mestertervében az előzetesen ismertté vált részletek szerint az áll, hogy meg kell tagadni a belépést a máshol már regisztrált menedékkérőktől, az iratok nélkül érkezőktől és azoktól, akinek menedékjogi kérelmét már elutasították Németországban, mégis vissza akarnak térni. Angela Merkel ezt nem tartja megfelelő megoldásnak, szerinte egyoldalú, nemzeti szintű intézkedések helyett közös, európai uniós szintű megoldásra van szükség, bár azt a kancellár támogatói közül sem vitatják, hogy az egyszer már elutasított menedékkérőket nem szabad visszaengedni az országba.

Azonban a vita miatt végül el kellett halasztani a belügyminisztérium hónapok óta formálódó, 63 pontból álló reformtervének keddre tervezett bemutatóját.

A kompromisszumos javaslat arra épül, hogy Olaszország és Franciaország között is van menedékkérők visszafogadásáról szóló kétoldalú megállapodás. Sajtóértesülések szerint Horst Seehofer egyelőre nem fogadta el a javaslatot. A miniszter egy szerdai nyilatkozatában kiemelte, hogy még a héten le kell zárni a vitát.