Mégis ellátogat Conte Párizsba

 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken Párizsba látogat, ahol Emmanuel Macron francia elnök is fogadja – erősítette meg a római miniszterelnöki kormányhivatal közleményében, cáfolva ezzel azokat a sajtóértesüléseket, hogy a két ország között kibontakozott menekültügyi vita miatt elmaradhat a találkozó.

A közlemény szerint az olasz miniszterelnök és a francia elnök szerda este telefonon beszélt egymással, és egyetértettek abban, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek június végi csúcstalálkozója előtt közös olasz–francia egyeztetésre van szükség. A minap az olasz sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Giuseppe Conte a párizsi látogatás lemondását mérlegelte a migránsokat szállító Aquarius mentőhajó miatt Róma és Párizs között kibontakozott vita miatt.

Illegális bevándorlók az Aquarius fedélzetén (MTI/EPA-fotó)

Olaszország vasárnap megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az Aquarius még nem hagyta el Szicília nyugati vizeit a rendkívül viharos időjárás miatt. Az MSF továbbra is a migránsok azonnali partra szállítását szorgalmazza.

Diplomáciában szokatlanul éles szavak

Az olasz külügyminisztériumba szerdán bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, miután a francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből. Ezzel párhuzamosan Gabriel Attal, a Macron vezette Köztársaság Lendületben (LREM) párt brüsszeli szóvivője egyenesen „undorítónak” nevezte az olaszok eljárását. Az olasz miniszterelnöki hivatal szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma „nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig elfordították tekintetüket”.

Giovanna Tria olasz gazdasági és  pénzügyminiszter lemondta szerdai párizsi látogatását, és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a franciák bocsánatkéréséhez kötötte Giuseppe Conte párizsi látogatását. Bocsánatkérést szorgalmazott Párizstól szerda este még az olasz elnöki hivatal is. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel is azt mondta egy rádióinterjúban, hogy várja Macron bocsánatkérését.

Párizs megerősítette a látogatást

A francia elnöki hivatal is megerősítette csütörtökön, hogy a korábbi terveknek megfelelően a francia elnök pénteken együtt ebédel az olasz miniszterelnökkel Párizsban. Giuseppe Conte olasz kormányfővel folytatott szerda esti telefonbeszélgetése során Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy az Aquarius mentőhajó kapcsán nem mondott semmi olyasmit, ami Olaszország és az olasz nép megsértését célozta volna – közölte az Elysée-palota.

A mindenkori olasz miniszterelnök első európai útja hagyományosan Párizsba vezet. Emmanuel Macron munkaebédre várja Giuseppe Contét, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.