Behatoltak a jemeni nagyvárosba a húsziellenes erők

 

Az elűzött jemeni kormányt támogató és Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció bejelentette szerda este, hogy a jemeni Hodeida ostroma eredményeképpen behatoltak a húszi lázadók első vonalai mögé, valamint hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kidolgozott egy tervet a kikötőváros segéllyel való ellátására annak felszabadítása után. A húszik viszont cáfolták a koalíciós térnyerést.

A koalíció erői szerda reggel rohamozták meg a várost és környékét, ahol mintegy 600 ezer civil él. A koalíció azt állítja, hogy bizonyos területeket már elfoglalt, az Irán támogatta húszik ezzel szemben azt, hogy a támadást mindeddig visszaverték, és nem vesztettek semekkora területet.

A koalíciós erők a jemeni nagyváros környékén. MTI/EPA Fotó

A lakosok segéllyel való ellátására Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek egy ötpontos tervet dolgozott ki. A terv része, hogy közvetlen hajózási útvonalat létesítenek Hodeida és az emírségek fővárosa, Abu-Dzabi, valamint egy dél-szaúdi város, Dzsizan között – közölték tisztségviselők rijádi sajtóértekezletükön. A hajók egészségügyi felszerelést, berendezéseket és személyzetet szállítanak majd a hodeidai kórházaknak, valamint élelmiszert a lakosságnak. Amint lehetséges, repülőgépek is fognak segélyt szállítani oda az emírségekből – tették hozzá.

A BT is foglalkozik az ostrommal

Hodeida ostroma miatt Nagy-Britannia kérésére csütörtökre összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint.