Pénteken köthet ki az Aquarius Spanyolországban

 

Valószínűleg pénteken köt ki Spanyolországban az Aquarius nevű hajó két másik olasz hajóval együtt, amelyek összesen 629 migránst szállítanak Valenciába. Az olasz hatóságok a hét végén nem engedték olasz kikötőben kikötni az Aquariust. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint ugyanis az ország nem lehet Európa menekülttábora – közölte az M1 Híradója.

Három hajó tart a Földközi tengeren Valencia spanyol kikötőváros irányába, 629 illegális bevándorlóval a fedélzetükön. A migránsokat az Aquarius nevű hajón kívül az olasz parti őrség és a haditengerészet hajói is szállítják. Ha minden a tervek szerint halad, pénteken köthetnek ki a kelet spanyolországi városban.

A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek hajói a Földközi-tengerből mentették ki ezeket az illegális bevándorlókat a múlt hétvégén, és Olaszország felé indultak útnak, hogy – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – ott tegyék ki őket valamelyik kikötőben. Ám a migrációs válság, vagyis 2015 óta először, az olasz hatóságok megtiltották, hogy a hajó kikössön az országban.

Nehéz egy szállítás megszervezése

Az olasz belügyminiszter Matteo Salvini azt mondta, hogy a hajónak az Afrikához közelebb eső Máltára kellene mennie. Ezt azonban Málta elutasította. Végül a spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta a menedékkérők befogadását, így a hajók elindulhattak Valencia irányába. A mentés irányítója elmondta, egy ilyen szállítást mindig nehéz megszervezni, főleg, ha 629 migránsról van szó. A legapróbb részleteket is ki kell dogozni, és mindent el kell magyarázni a fedélzeten lévőknek. Hozzátette, szerinte biztonsági kockázata is van a szállításnak, mivel több az ember, mint amennyit a hajón el tudnak helyezni.

A kimentett emberek útját hatalmas médiaérdeklődés kíséri, hírügynökségek hajókat béreltek, hogy követhessék útjukat Spanyolországig. Az Aquarius kapitánya figyelmeztette is az amerikai Associated Press hajóját, hogy ne zavarja jelenlétével az akciót.

Feszültség Olaszország és Franciaország között

Az olasz kormány csökkenteni szeretné a partjaihoz érkező migránsok számát. Matteo Salvini belügyminiszter szerint sehol sincs leírva, hogy minden migránsnak mindig Olaszországban kell kikötnie.

Franciaország undorítónak nevezte az olasz eljárást, ami jelentős feszültséget korbácsolt a két ország között. Az olasz miniszterelnöki hivatal válaszközleményében megdöbbentőnek nevezte a franciaországi kijelentéseket. Mint fogalmaztak, Franciaország és Málta is befogadhatna migránsokat, mégsem teszik.

Újabb hajó kötött ki Olaszországban

Szerdán a kora reggeli órákban egy újabb hajó kötött ki Olaszországban 937 emberrel a fedélzetén. Az olasz parti őrség Líbia partjainál mentette ki a túlnyomórészt afrikai migránsokat, és a szicíliai Catania kikötőjébe vitték őket.

A belügyminiszter korábban úgy fogalmazott, ezentúl a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek, az NGO-k hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészet vagy az olasz parti őrség hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.