Néhány perc alatt 41 fok fölé szalad a hőmérséklet a zárt utastérben

 

Meghalt egy két és fél éves kisgyerek Szlovákiában, mert az anyja benthagyta a zárt autóban, amíg beugrott az orvoshoz. Hazánkban is – szinte minden évben – előfordul, hogy rendőröknek, tűzoltóknak kell kimenteniük egy gyereket a felforrósodott kocsiból – közölte az M1 Híradója.

Tűz a nap az autókra az egyik zalaegerszegi bevásárlóközpont parkolójában. A Híradó stábja letesztelte, mennyi idő alatt forrósodik fel az utastér. Egy kocsi gyerekülésében hagytak egy hőmérőt, amely 36 fokot mutatott, mielőtt becsukták az ajtót. Kettő perc leforgása alatt forrósodott fel a levegő az autóban 41 fokra.

Hasonló volt a helyzet kora délután Tatabányán is, ahol 33 fokot mutattak a hőmérők. Alig egy óra elteltével majdnem 20 fokkal magasabb volt a hőmérséklet az autóban. Egy órával később pedig már csaknem 62 fokot mutatott a hőmérő.

Még ennél is melegebb lehetett abban a járműben, amelyben egy két és féléves gyerek halt meg vasárnap Szlovákiában. Trsztyená városának egyik parkolójában történt a tragédia. Az anya kivizsgálásra ment a közeli kórházba, de mire visszaért kislánya már nem élt.

Magyarországon haláleset még nem történt, de előfordul, hogy a szülők bent hagyják a gyereket a kocsiban, míg vásárolnak. Tavaly júniusban néhány nap leforgása alatt kétszer is előfordult. Az egyik egy fővárosi szupermarket parkolójában történt. Egy járókelő vette észre, hogy sír egy 3 éves kisfiú a kocsiban, ezért betörte az ablakot és értesítette a mentőket.

Rövid idő alatt – már akár fél óra alatt is – életveszélyes állapotba kerülhetnek a forró autóban hagyott gyerekek, elájulhatnak és ki is száradhatnak. A rendőrség azt kéri, hogy aki magára hagyott gyereket lát egy autóban, azonnal kérjen segítséget és hívja a 112-őt.