A tálibok is tűzszünetet hirdettek a ramadánt lezáró ünnep alkalmából

 

Háromnapos tűzszünetet hirdettek szombaton az afganisztáni tálibok a ramadánt lezáró íd al-fitr nevű ünnep alkalmából szombaton, két nappal azután, hogy Asraf Gáni afgán elnök is a harcok felfüggesztéséről tett bejelentést – a tálibok kikötötték, hogy szüneteltetik ugyan a harcokat az afgán biztonsági erők ellen, de a külföldi erőkre ez nem vonatkozik, ellenük folytatják a hadműveleteket.

A tálibok kikötötték, hogy szüneteltetik ugyan a harcokat az afgán biztonsági erők ellen, de a külföldi erőkre ez nem vonatkozik, ellenük folytatják a hadműveleteket.

Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön jelentette be a tálibok elleni hadműveletek átmeneti felfüggesztését az íd al-fitr alkalmából, június 12. és 20. között. Az egyoldalúan kihirdetett tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokra.

Az államfő azután tett erről bejelentést, hogy előzőleg afgán vallástudósok történelmi jelentőségű fatvát adtak ki, amelyben tűzszünetet javasoltak, és a terrorizmust iszlámellenesnek nyilvánították. A 34 afgán tartományból összegyűlt vallási elöljárók tanácsa (loja dzsirga) hét pontból álló rendeletében az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket és robbantásokat. A tálibok azonban elítélték a tanácskozást, mondván, a szent háborújuk a külföldi „megszállók” ellen indokolt.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy amióta a nemzetközi koalíciós 17 évvel ezelőtt bevonult Afganisztánba, és megbuktatta a tálib rezsimet, a lázadók még soha sem hirdettek tűzszünetet.

Az afgán kormány üdvözölte szombaton azt, hogy a tálibok is hajlandóak az ünnepek idejére letenni a fegyvert. Harún Csakhánszuri, a kabinet szóvivője reményét fejezte ki, hogy a tűzszünet hozzájárulhat a béketárgyalások megkezdéséhez a lázadók és a kormány között.

Asraf Gáni februárban ajánlatot tett a táliboknak egy átfogó békemegállapodásra, de a lázadók ezt figyelmen kívül hagyták, tovább fokozták támadásaikat, és áprilisban új offenzíva megindítását jelentették be.

Néhány órával a tálibok bejelentése előtt, szombatra virradóra a lázadók megtámadtak egy katonai támaszpontot az északnyugat-afganisztáni Herát tartományban, és megöltek 36 katonát – közölték a biztonsági erők.