Életfogytiglanra ítélték a stockholmi merénylőt

 

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Svédországban Rahmat Akilovot, a tavaly áprilisi stockholmi gázolásos merénylet üzbég elkövetőjét.

Akilovot egyebek mellett terrorcselekményben elkövetett ötrendbeli gyilkosságban találták bűnösnek – közölte a stockholmi bíróság.

Akilov lopott teherautóval száguldott végig Stockholm belvárosában egy forgalmas sétálóutca mintegy fél kilométeres szakaszán 2017. április 7-én. Több gyalogost elütött, majd belehajtott egy áruház épületébe, és ott is több embert elgázolt. Öt ember – egy brit férfi, egy belga nő és három svéd állampolgár, köztük egy 11 éves kislány – életét vesztette, tizennégyen pedig megsérültek a támadásban.

Az elkövetőt néhány óra alatt elfogták, és gyorsan be is ismerte tettét. Mindvégig ő volt az ügy egyetlen gyanúsítottja. A merényletet megelőzően Svédország elutasította Akilov menedékkérelmét, és ki kellett volna toloncolni az országból.

A 40 éves üzbég férfi a bírósági tárgyaláson azt mondta: merényletével Svédországot akarta megbüntetni amiatt, hogy részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet elleni globális küzdelemben.