Egyre rosszabb a helyzet a Balkánon

 

Boszniában a legfrissebb adatok szerint két hét alatt ezren érkeztek. A hatóságok hiába erősítették meg a határvédelmet, folyamatosak a próbálkozások. Csak az elmúlt két napban 400 belépési kísérletet regisztáltak. A boszniai és a horvát vezetés is egyre aggasztóbbnak látja a helyzetet, azt mondják, mindent megtesznek, hogy a határokon megállítsák a migránsokat. Közben a szárazföldi útvonalon tízezrek tartanak Nyugat Európa felé – közölte az M1 Híradója.

A bihácsi ideiglenes táborban mindehol szemét hever, ráadásul az egyre több érkező miatt hetek óta mindennaposak a konfliktusok. Salakovácnál sem jobb a helyzet, a néhány hete létrehozott táborban is rendszeresek a verekedések, a múlt héten egy biztonsági őr is megsérült, amikor szét akarta választani az egymásnak esett migránscsoportokat. Velika Kladusa külvárosában sátortábort alakítotottak ki maguknak a bevándorlók. Itt vannak a legtöbben, mintegy 1000 ember várakozik a környéken.

Romlik a helyzet Boszniában is

Bosznia szerte egyre jobban romlik a helyzet az illegális bevándorlók növekvő száma miatt. Csak az elmúlt két napban több mint 400 illegális belépési kísérletet regisztráltak a hatóságok az ország határain. A migránsok Szerbia és Montenegró irányából érkeztek: szír, líbiai, pakisztáni, afganisztáni, iraki és iráni állampolgároknak vallották magukat.

Boszniában míg május közepén 4000 ezer, a hónap végére már 5000 migránst regisztráltak. A legfrisebb adatok szerint pedig már ennél is többen vannak. Jelenleg 5120 bevándorló tartózkodik az országban. Mindegyikük Horvátországon keresztül szeretne továbbhaladni Nyugat-Európába.

„A nyomás folyamatosan nő” – erről beszélt a horvát rendőrfőnök egy dubrovniki konferencián. Nikola Milin hozzátette, főként Bosznia felől érkeznek a bevándorlók, amit meg kell állítani.

A magyar rendőrök folyamatosan segítik a határok védelmét

Nemcsak Horvátország, hanem Magyarország is mindent megtesz azért, hogy védje határait. Ráadásul a magyar rendőrök folyamatosan segítik a balkáni országok migráció elleni küzdelmét is. Macedóniából és Szerbiából pénteken érkezett haza egy rendőri kontingens. Egy hónapig összesen 45-en teljesítettek szolgálatot a Balkánon. Fő feladatuk az illegális migráció megakadályozása volt. A magyar rendőrök 2016 óta segítik a balkáni országok védekezését, a két év alatt már közel hatezer személy elfogásában vettek részt.

A növekvő migrációs nyomással kapcsolatban a Migrációkutató Intézet kutatója az M1-en arról beszélt, a jelek szerint az Európai Unió és Törökország közötti bevándorlási megállapodásnak csökken a hatékonysága. Hozzátette, az unió kiemelt feladata, hogy ezt továbbra is működőképesen tartsa.

A török-görög szárazföldi határon az elmúlt hetekben jelentősen növekedett a forgalom – ez derül ki az unió szakértőinek elemzéséből is. Míg a problémára egyre többen világítanak rá, átfogó európai menekültügyi szabályozásról továbbra sincs kompromisszum.