Brüsszel is elismerte: egyre nagyobb a migrációs nyomás a Balkánon

 

Már a brüsszeli politikusok is arról beszélnek, hogy újabb menekülthullám érkezhet a Balkánon. Uniós hírek szerint katasztrófahelyzet van a befogadótáborokban, és szerintük egyre nagyobb nyomás alá kerülhet a Balkán. Az Európai Bizottság is megszólalt, szerintük keményebben kell ellenőrizni a határokat.

A görög szigetekre, Törökország felől, sokkal előbb indult a migrációs hullám idén, mint tavaly, akkor erre a nyár végén került sor. A görög szigetekről több ezer migránst szállítottak el a görög szárazföldre a téli hónapokban, így sikerült március elejére a hotspotokban torlódó migránsok számát 13 ezer alá csökkenteni.

Azonban most azt látjuk, hogy május végén 17 és fél ezer illegális bevándorló tartózkodik a görög szigeteken, a 6 és fél ezer fős összkapacitással szemben. Emellett már márciusban nagymértékben felerősödött a török-görög szárazföldi útvonal is, áprilisban azt láttuk, hogy szinte már annyian érkeztek a Marica folyón keresztül, mint a görög szigetekre.

Sátrat vivő illegális bevándorlók a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moriában lévő migránstáborban a 2016. november 25-re virradó éjjel.(MTI/EPA)

Sátrat vivő illegális bevándorlók a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moriában lévő migránstáborban a 2016. november 25-re virradó éjjel. (MTI/EPA)

Váratlanul érte a bosnyákokat a bevándorlási hullám

Ez látszik végig a nyugat-balkáni útvonalon, egyrészt nagy számban érkeznek a bevándorlók Macedónián keresztül Szerbiába, Görögországból, másrészt pedig megjelent egy új útvonal, amely Albánián és Montenegrón keresztül vezet Görögországból Bosznia-Hercegovinába.

Azt láttuk az elmúlt napokban, hogy váratlanul érte a bosnyákokat a migrációs hullám, egyelőre nem tudnak vele mit kezdeni.

Migránsok verekedtek össze Leszbosz szigetén

Arab és kurd bevándorlók verekedtek össze a Leszbosz szigetén lévő Mória táborban, amelynek a kapacitása 2300 fő, és ott jelenleg több mint 7 ezer migráns torlódik. Úgy tudni, hogy az arab bevándorlók kritizálták a kurdokat, amiért nem tartják tiszteletben eléggé az iszlám vallási szokásokat, feltételezhetően nem böjtöltek a Ramadán idején.

Hat migránst pokrócokba csavarva vittek el a verekedés után a közeli kórházba, ezt követően pedig mintegy 800 kurd bevándorló hagyta el a tábort – közölte az M1 tudósítója.

Nincs egy központi megállapodás 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán elmondta: a nyugat-balkáni országok nem készültek fel egy nagyobb hullám érkezésére, de nem is lehet elvárni tőlük azt, hogy kezeljék ezt az embertömeget.

Felülről kellene a helyzetet rendezni, mert ha nincs megállapodás, akkor mindenki öntörvényűen próbálja ezeket a kérdéseket rendezni. Az embercsempészek pedig keresik azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül gyorsan célba lehet juttatni az embereket – húzta alá a szakértő.

Úgy folytatta: ezért merült fel a határkerítés kérdése Montenegróban, ha pedig tovább megyünk északi irányban, Szlovénia nem szeretne nagy mennyiségben bevándorlókat, Ausztria pedig úgy reagált, ha jönnek a menekültnek, akkor több irányban is lezárják a határokat.

Ha nincs egy központi megállapodás, szabályozás, illetve nem segítenek ezeknek az országoknak, ezért mindenki úgy fog védekezni, ahogy tud, amelynek különböző módszerei vannak – vélekedett Kis-Benedek József.