Migránsok verekedtek össze egy boszniai befogadóközpontban

 

Összeverekedett két migránscsoport hétfőn a Szarajevótól mintegy 120 kilométerre délnyugatra fekvő, Mostarhoz közeli Salakovacban kialakított befogadóközpontban, a verekedésben egy őr is megsérült, aki meg akarta akadályozni az incidenst. A boszniai rendőrség tájékoztatása szerint az őrnek könnyebb testi sérülést okozó bevándorlót a hatóságok előállították.

A helyi sajtó jelentései szerint, amióta tíz nappal ezelőtt migránsokat szállítottak a befogadóközpontba, folyamatosak a verekedések, és az afgán, pakisztáni és szíriai bevándorlók közötti leszámolások. A Szarajevó központjában illegálisan sátrazókat május 18-án szállították a Nyugat-Európába tartó migránsútvonaltól távol eső Salakovacba, azóta számuk 270-ről 160-ra csappant, a legtöbben ismét útra keltek, hogy eljussanak az Európai Unióba. A sajtónak nyilatkozó illegális bevándorlók a központban uralkodó rossz lakhatási viszonyokra panaszkodtak, és kijelentették, amint lehet, folytatják útjukat Horvátország és Nyugat-Európa felé.

A Klix.ba boszniai hírportál értesülése szerint a határőrség 177 embert akadályozott meg a múlt hét végén abban, hogy belépjen az ország területére.

Három éve még elkerülték őket a migránsok

A 2015-ös migránsválság idején az illegális bevándorlók elkerülték Boszniát, mert a hegyes vidék miatt nehéz a továbbhaladás, most viszont – más szárazföldi útvonal hiányában – mégis erre próbálkoznak. Naponta mintegy 80-120 illegális bevándorló érkezik az országba. Az új útvonal Görögországból indul, és Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon, valamint Szlovénián keresztül tart Nyugat-Európába.

A boszniai kormány közölte, hogy ha szükséges, kirendelheti a katonaságot, de akár le is zárhatja a határait a megnövekedett migrációs nyomás miatt, egyelőre azonban nem lépnek, megvárják, hogyan alakul a helyzet.