Francia állampolgárságot kap a mali „Pókember”

 

Francia állampolgárságot kap és önkéntes tűzoltó lesz az a mali férfi, Mamoudou Gassama, aki két nappal ezelőtt megmentett egy balkonról lógó gyereket Párizsban - jelentette be hétfőn Emmanuel Macron köztársasági elnök.

Az államfő a Facebook oldalára feltett videón, amely a gyerekmentővel tartott találkozót mutatta, közölte, hogy minden hivatalos papírmunkát elvégeznek.

Mint azt tudni lehet, a férfi szombaton Párizsban vette észre, hogy egy ház balkonján egy gyerek csimpaszkodik. Az épület külső falán mászott fel a negyedik emeletre, és megmentette a lezuhanástól a négyéves kisfiút. A közösségi oldalakra felkerült videót azóta több mint 3 millióan látták.

A rendőrség első vizsgálatai azt állapították meg, hogy a gyerek szülei nem voltak otthon, amikor a tűzoltók kiértek a helyszínre. Mamoudou Gassama barátaival egy görög étteremben focimeccset nézett, amikor kiáltásokat hallott az utcáról. „Rengeteg embert láttam kiáltozni, az autók dudáltak. Kimentem és láttam a gyereket, aki majdnem leesett a balkonról” – mondta a
férfi a BFM hírtelevíziónak. „Nagyon szeretem a gyerekeket, nem szerettem volna, hogy baja essék. Odafutottam és felmértem, mi lehet a megoldás (…) hála Istennek megmentettem” – tette hozzá a fiatalember, aki néhány pillanat alatt eldöntötte, hogy nincs más megoldás, mint felmászni a gyerekért.

A gyerek apját a rendőrség őrizetbe vette szülői kötelesség elmulasztásának gyanújával, a gyereket az ügyészség a gyerekvédelmi hatóság egyik befogadó intézményében helyezte el.