Venezuelai diplomatákat utasított ki az Egyesült Államok

 

Szerda este az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy „a venezuelai nagykövetség attaséja és houstoni főkonzulátusának helyettes főkonzulja nem kívánatos személy”. Korábban Caracas utasított ki két amerikai diplomatát.

A két diplomatának 48 órán belül kell elhagynia az Egyesült Államokat. A kiutasítás válaszlépés arra, hogy Nicolás Maduro venezuelai államfő két amerikai diplomata kiutasításáról döntött Caracasban.

Washington és Caracas viszonya meglehetősen feszült. Az amerikai kormányzat “csalásnak” minősítette a vasárnapi venezuelai választásokat, amelyekből Nicolás Maduro, az eddigi elnök került ki győztesen. Mike Pence amerikai alelnök hétfőn „hamis választási folyamatról” beszélt és kijelentette, hogy a venezuelai választások „sem szabadok, sem tisztességesek” nem voltak.

Donald Trump pedig hétfőn újabb szankciókról írt alá rendeletet a dél-amerikai állam ellen. Ebben Washington megtiltotta amerikai állampolgároknak, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak, vagy a venezuelai olajiparból, és más ágazatokból származó vagyontárgyakat felvásároljanak. Maduro elnök ezt követően döntött amerikai diplomaták kiutasításáról.