Külön akciótervet akar Trump a kegyetlen banda ellen

 

Az amerikai elnök külön terv kidolgozását ígérte szerdán egy hírhedt bűnbanda megfékezésére. Az MS-13 néven elhíresült, vagy Mara Salvatrucha néven is ismert bűnbanda különös kegyetlenségéről hírhedt, tagjai elsősorban latin-amerikaiak. A bűnszervezetnek szerte a világban mintegy harmincezer, az Egyesült Államokban pedig - az igazságügyi minisztérium adatai szerint - tízezer tagja van.

Trump erről a egy New York-ban szervezett tanácskozáson mondott beszédet, amelyet az MS-13 elleni fellépés jegyében tartottak. Ebben részleteket ugyan nem közölt a banda megfékezését célzó várható tervezetről, de leszögezte: amennyiben azok az országok, ahonnan a banda tagjai származnak, nem tesznek meg mindent a bűnözők visszatartásáért, Washington megvonja tőlük a segélyt.

Az MS-13-at Los Angelesben alapították az 1980-as évek elején, eredetileg azzal a céllal, hogy a Salvadorból érkező bevándorlókat megvédje. Később szervezett bűnszövetkezetté terebélyesedett, és az embercsempészéstől a kábítószer-kereskedelemig, a rablásoktól a gyilkosságokig sok minden írható a számlájára.

Diplomáciai botrányt már kavart

Donald Trump a múlt héten egy alkalommal „állatoknak” nevezte őket, és ezzel bírálatot váltott ki demokrata párti politikusok és mexikói kormányzati tisztségviselők részéről egyaránt. Az elnök a szerda esti rendezvényen megismételte, hogy ezek a bűnözők „állatok”. Az amerikai elnököt a rendezvényre elkísérte Rod Rosenstein igazságügyminiszter-helyettes, aki rámutatott, hogy az MS-13 az Egyesült Államokba kíséret nélkül, illegálisan érkező gyermekekre csap le, némelyiküket beszervezik a bűnszövetkezetbe.

Beszédében egyébként Donald Trump nem nevezte meg, melyek azok az országok, amelyektől megvonhatják a segélyeket.