Továbbra is rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

 

Csak az elmúlt hét alatt 1610-en, többségükben gyermek kapták el a fertőzést, az év eleje óta pedig mostanra a megbetegedések száma országosan csaknem elérte a 17 ezret.

Az ukrán híradásokban közölt legfrissebb adatok alapján országosan az év eleje óta összesen 16 819-en betegedtek meg, közülük 6850 felnőtt és 9969 gyerek. Eddig kilencen haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, hat gyerek és három felnőtt. 2018 eleje óta a legtöbb kanyarós esetet Kárpátalján regisztrálták: 2262-t – 433 felnőtt és 1829 kiskorú beteget. Hasonlóan sok megbetegedést jelentettek a két vele szomszédos területről, Ivano-Frankivszk megyéből (2232 fő: 665 felnőtt és 1567 gyermek) és Lviv megyéből (2122 fő: 677 felnőtt és 1445 gyermek), valamint a dél-ukrajnai Odessza megyéből (1643 fő: 813 felnőtt és 830 gyermek), továbbá a szintén nyugat-ukrajnai Csernyivci megyéből (1113 fő: 370 felnőtt és 743 gyermek).

Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén (MTI Fotó: Nemes János)

Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén (MTI Fotó: Nemes János)

Az egészségügyi minisztérium intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy minél többen kapjanak kanyaró elleni védőoltást azok közül, akik a tervezett időben nem lettek beoltva, ugyanerre ösztönzik a helyi hatóságokat is – írta a tárca közleményében. A minisztérium biztosított afelől, hogy az ország valamennyi régiójában elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Május 17-i adatok alapján Ukrajnában összesen 988 ezer dózis vakcina volt, és újabb szállítmányok várhatók. Ha valamely egészségügyi intézményben még sem lenne oltóanyag, akkor a megyei állami adminisztráció egészségügyi osztályához vagy vezetéséhez kell fordulni – írta közleményében a tárca.

A minisztérium figyelmeztetette a alakosságot, hogy a kanyaró egy veszélyes, rendkívül fertőző betegség, amely ellen semmilyen gyógyszer nem létezik, csak védőoltással előzhető meg. Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos január végén Ungváron nyolcezer adag kanyaró elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány több mint 100 millió forint értékű humanitárius gyorssegélyeként az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.