Tíz ember életét követelte egy új betegség Indiában

 

Legalább tíz ember meghalt, tizenketten pedig megfertőződtek India déli részén a denevérek által terjesztett vírustól. A Nipah-vírus influenzaszerű tünetekkel jelentkezik a betegeknél, gyors lefolyású és agyvelőgyulladást okoz.

A halálos vírus emberről emberre vérrel és más testnedvekkel is terjed, egyelőre nincs ellene védőoltás. Az esetek 75 százalékában a fertőzés halálos kimenetelű. Az indiai kormány az ENSZ egészségügyi szervezetének segítségét kérte, mert a világ második legnépesebb országában az alacsony higiéniás körülmények miatt a fertőző betegségek igen gyorsan terjednek. Pár évvel ezelőtt a szúnyogokkal terjesztett dengue-láz is több száz halálos áldozatot követelt.

Nagy az ijedtség és a félelem a dél-indiai Kerala államban. Sokan már csak védőmaszkban mennek az az utcára. A térségben az új, halálos fertőző betegségtől tartanak.

A Nipah nevű vírusban már tízen haltak meg. Az áldozatoknál először influenzaszerű tüntetek, magas láz jelentkezett, majd súlyos agykárosodást szenvedtek, és pár nap múlva meghaltak.

Az elhunyt áldozatok közvetlen hozzátartozóit karanténba helyezték. A hatóságok szerint a vírus denevérharapással került át az elsőként megfertőzött család egyik tagjára. A vírus vérrel és testnedvekkel terjed. Védőoltás egyelőre nincs a Nipah ellen, ezért a betegek háromnegyede valószínűleg meghal.

A kormány válságstábot küldött a térségbe, hogy megakadályozza a vírus továbbterjedését.

Szakértők szerint Indiában nagyon nehéz megfékezni a fertőzéseket. A világ második legnépesebb országban ugyanis a rendkívül rossz higiéniás körülmények miatt gyorsan terjednek a betegségek.