Lezuhant egy turista a Yosemite Nemzeti Park sziklájáról

 

A férfi egy társával kapaszkodott fel hétfőn a 2690 méter magaslatra viharos időjárási körülmények között. Mászás közben azonban megcsúszott, és a mélybe zuhant. A szerencsétlenül járt emberről csak annyit közöltek, hogy külföldi.

A Félkupola csúcsához vezető út egyik szakaszát 120 méteren keresztül rögzített kábelekbe kapaszkodva lehet megtenni, így a szinte függőleges mászáshoz nincs szükség különleges sziklamászó kötelekre.

A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) online közleményben figyelmeztet az évente több ezer turista által megtett 23 kilométeres túra nehézségeire, és arra is, hogy viharfelhők gyülekezése esetén, vagy ha nedves a talaj, a látogatók ne kíséreljenek meg feljutni a hegyre. „A Half Dome csúcsa viharos időben veszélyes hely” – írták üzenetükben.

A hétfő délután lezuhant férfi holttestét kedden hajnalban találták meg. Az NPS szerint 2011 óta ez volt az első halálos baleset a kábeles túraösvényen, abban az évben egy 26 éves kaliforniai nő halt szörnyet. A félgömbalakú szikla megmászása 2009-ben és 2007-ben is egy-egy emberéletet követelt, ezen évek nyarán egy kaliforniai és egy japán férfi vesztette életét. A meredek gránitsziklafalairól és dübörgő vízeséseiről híres Yosemite-parkot évente több mint hárommillió turista keresi fel.