Pedofil botrányt tussolt el az ausztrál püspök, akár börtönt is kaphat

 

Bűnösnek találta egy ausztrál bíróság kedden Philip Wilson adelaide-i római katolikus érseket gyermekmolesztálás eltussolása miatt, amiért akár kétéves börtönbüntetéssel is sújthatják.

Philip Wilson érsek a katolikus hierarchiában a világon a legmagasabb tisztséget viselő pap, akit pedofília eltussolása miatt elmarasztaltak világi bíróságon. A jövő hónapban dől el, hogy milyen büntetést szab ki rá a bíróság.

Philip Wilson ausztrál érsek elhagyja az ausztráliai Newcastle bíróságát. MTI/EPA Fotó

A tárgyalás áprilisban kezdődött a newcastle-i bíróságon, miután Robert Stone bíró elutasította a vád elejtésére vonatkozó kérelmét. Két férfi azzal vádolta meg az érseket, hogy a hetvenes évek közepén, amikor még gyerekként ministráltak, elpanaszolták az akkor még segédpapként tevékenykedő Philip Wilsonnak, hogy egy másik pap, James Fletcher szexuálisan molesztálta őket, de ő nem tett semmit. Egyikük azt mondta, hogy gyónás közben mondta el ezt Wilsonnak, de a pap hazugsággal vádolta meg. Szemtanúk szerint Wilson kitessékelte őt a gyóntatófülkéből, és arra utasította, hogy megbánásból mondjon el tíz üdvözlégyet.

Hiába védekezett az emlékezetével

A 67 éves, kezdődő Alzheimer-kórban szenvedő érsek nem tagadta ugyan, hogy ismerte az egyik ministránst és családját, de azt mondta, hogy nem emlékszik a panaszára. A másik ministránsról pedig azt mondta, hogy őt egyáltalán nem tudja felidézni emlékeiben. Stone bíró kedden közölte a bíróságon, hogy Wilson eltussolta a két ministránsfiú ellen a Sydneytől északra fekvő Hunter Valley térségében elkövetett molesztálást, és nem jelentette a Fletcher elleni vádakat a rendőrségnek. A bíró hozzátette, hogy az egykori ministránsok egyike, Peter Creigh igazmondó és megbízható tanú.

Wilsont óvadék ellenében szabadlábra helyezték, június 9-én kell megjelennie a bíróságon az ítélethirdetésre.

A katolikus egyház által kibocsátott nyilatkozat szerint Wilson csalódott, amiért bűnösnek találták. James Fletcher római katolikus papot 2004-ben nyolc év börtönbüntetésre ítélték gyerekek ellen elkövetett, kilencrendbeli szexuális visszaélés miatt. A pedofil pap az ítélethozatal után két évvel a börtönben meghalt.