Moszkva szerint Washington beavatkozik a venezuelai elnökválasztásba

 

A venezuelai elnökválasztásba való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat Alekszandr Scsetyilin, az orosz külügyminisztérium latin-amerikai osztályának vezetője hétfőn Moszkvában.

Scsetyilin újságírók előtt nyilatkozva kifogásolta, hogy más kormányokkal együtt az amerikai vezetés is a vasárnapi venezuelai voksolás bojkottjára szólított fel, majd igyekezett közölni, hogy nem fogadja el annak eredményét. A Caracasban közzétett, közel végleges részeredmény szerint Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt, mintegy 68 százalékkal, 2025-ig újraválasztották.

Az orosz diplomata rámutatott, hogy Washington – miközben Moszkvát nem egyszer a külföldi választásokba történő beavatkozással vádolta meg – a távolmaradásra való buzdítás és az eredmény elutasítása mellett akadályokat gördített az Egyesült Államokban élő venezuelai állampolgárok szavazása elé.

Megjegyezte: a nemzetközi közösség feladat inkább az lenne, hogy elősegítse a venezuelai belpolitikai párbeszéd helyreállítását.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újabb szankciókról írt alá rendeletet Venezuela ellen

Az új büntetőintézkedések megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak, vagy a venezuelai olajiparból vagy más ágazatokból származó vagyontárgyakat felvásároljanak.  A szankciókat ezúttal nem a pénzügyminisztérium foganatosította, hanem Trump elnöki rendeletbe foglalta. A döntést a Fehér Ház jelentette be, közölve, hogy az elnök már alá is írta.

„A mai elnöki rendelet újabb korrupciós lehetőséget zárt el: megtagadja a korrupt tisztségviselőktől, hogy kenőpénz ellenében közvagyont értékesíthessenek” – nyilatkozott amerikai újságíróknak egy, neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy Washington ezúttal sem sújtotta közvetlen szankciókkal a dél-amerikai ország olajiparát.