Kárpátalja volt a díszvendég az idei washingtoni Magyar Bálon

 

Kárpátalja volt idén a díszvendége a washingtoni magyar bálnak. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület tagjai az elmúlt tíz napban több keleti parti nagyvárosban mutatták be a vidék kultúráját és népművészetét. A bálon egy együttműködési megállapodást is aláírtak a washingtoni Marymount Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös oktatási-kutatási programjáról – hangzott el az M1 Híradójában.

Koncert, néptáncbemutató, tombola és első bálozó cserkészek – több mint kétszázan vettek részt az idei magyar bálon Washingtonban, amit minden évben a helyi Magyar Ház szervez. A rendezvénynek ebben az évben először voltak kárpátaljai díszvendégei, akik az elmúlt tíz napban egy roadshow-n mutatták be Kárpátalja magyar kultúráját New Yorktól Clevelandig.

A bálra érkezőket egy Kárpátalját bemutató fotósorozat, valamint egy népi motívumokkal díszített ruhabemutató várta. A rendezvényt támogató Amerikai Magyar Koalíció szerint is fontos, hogy Kárpátalja kultúráját megismerjék az Egyesült Államokban.

Szabó László, Magyarország washingtoni magyar nagykövete arról beszélt, fontos, hogy a bálon nemcsak magyarok vesznek részt, hanem olyan amerikaiak is, akik szeretik és ismerik a magyar kultúrát.

A turnén a washingtoni Marymount Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös oktatási-kutatási programjáról szóló megállapodást is aláírtak.

„Az együttműködés nemcsak a két egyetemnek, hanem a két államnak is fontos. Az együttműködés területei a törvényszéki tudományok, illetve a kiberbiztonság kérdéskörei, de a két egyetem további más területeken is építi az együttműködés útjait – fogalmazott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

A bálon összegyűjtött felajánlásokat a szervezők magyarországi, valamint kárpátaljai diákok Egyesült Államokbeli taníttatására fordítják majd.