Robbanás egy kaliforniai magyar kozmetikában: letartóztattak egy férfit

 

Csomagba rejtett bomba robbant egy kaliforniai kisváros magyar szépségszalonjában. Az üzlet magyar tulajdonosnője a helyszínen életét vesztette, hárman pedig megsérültek. Először azt hitték, gázszivárgás okozta a detonációt, később azonban szándékos merénylet nyomaira bukkantak a hatóságok – közölte az M1 Híradója.

Többtucatnyi tűzoltó, rendőr és tűzszerész vonult ki kedd délután a Los Angeles közelében lévő Aliso Viejóba. A hatalmas robbanás lerombolta a kétemeletes épület első szintjének azt a részét, ahol a szépségszalon működött. Az üzlet vezetője a helyszínen meghalt, három nő, aki az ott tartózkodott, megsérült. A hatóságok először gázrobbanásra gyanakodtak, ám csakhamar kiderült, hogy nem balesetről van szó.

A halálos áldozatot az irodájában bekövetkezett detonáció ölte meg. „A helyszínen begyűjtött bizonyítékok között több olyan is van, amely semmiképp nem illik a szépségszalonokban használt tárgyak közé, ezért úgy hisszük, nem véletlen robbanás volt” – magyarázta a megyei seriffhelyettes.

A szakértők szerint erre utal a robbanás ereje és hatósugara is. A gyanús bizonyítékokat az FBI quanticói laboratóriumában vizsgálják meg. A feltételezés szerint csomagbombáról lehet szó, ám az egyelőre rejtély, ki és hogyan juttatta be a pokolgépet az épületbe. A posta szerint ők semmit nem szállítottak oda aznap.

A három sérültet kórházban ápolják, állapotuk nem súlyos. A halálos áldozat, a kozmetikai szalon vezetője egy magyar nő, gyakorlott kozmetikus volt, aki több, mint tíz éve élt családjával az Egyesült Államokban. A nyomozók átkutatták a lakását, és azt a jelzáloggal terhelt házat is, amelyet válófélben lévő férjével közösen birtokolt.

Vélhetően bomba robbant egy kaliforniai magyar kozmetikában. Forrás: M1

Forrás: M1

Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a helyi közösség további veszélyben lenne. Nem érkezett fenyegetés, sem zsaroló üzenet vagy követelés – közölte az FBI megbízott nyomozója, hozzátéve, úgy vélik, nem kell újabb robbanószerkezettől tartani.

Letartóztattak egy férfit

Az FBI csütörtök reggel letartóztatott egy férfit, akit a robbantással gyanúsítanak. Laura Eimiller, a Szövetségi Nyomozó Iroda helyi irodájának szóvivője sajtóértekezletén közölte, letartóztatták az 59 éves Stephen Beal kaliforniai illetőségű férfit, aki a robbantásban életét vesztett 48 éves kozmetikusnő Facebook-oldalán közzétett fotók tanúsága szerint kapcsolatban állt az áldozattal. Bealt csütörtökre idézték be a bíróságra. Az FBI további részleteket egyelőre nem tett közzé az üggyel kapcsolatban.

A kisváros lakói döbbenten és értetlenül állnak a történtek előtt. Az áldozat szomszédja a Los Angeles Times című hírportálnak elmondta, hogy a család sokkos állapotban van, és próbált kapcsolatba lépni magyarországi rokonaikkal. A kisvárosban élő magyarokat és a nő szomszédait megdöbbentette a tragédia. Állításuk szerint az áldozatnak nem voltak ellenségei. A köztiszteletben álló magyar nő emlékére a kisvárosban egy pénzügyi alapot hoztak létre az ismerősei. A befolyt pénzből fedezik majd a temetés költségeit.