Újabb összecsapások voltak a Gázai övezetben

 

Egyperces néma csenddel emlékeztek az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az izraeli hadsereg által megölt hatvan palesztin áldozatra. Az elmúlt két napban súlyos összecsapások voltak a Gázai övezet határán, amikor a palesztin tüntetők az amerikai nagykövetség jeruzsálemi áthelyezése ellen tiltakoztak. Több ország elítélte, hogy Izrael éles lőszert használt a tüntetők ellen. Az Egyesült Államok és Izrael a Gázai övezetet irányító Hamászt vádolja a történtekért – hangzott el az M1 Híradójában.

Fáklyás felvonulást tartottak a ciszjordániai Rámalláhban kedd este. A hetven évvel ezelőtti Nakbára, vagyis a több százezer palesztin exodusára emlékeztek, amely 1948-ban Izrael Állam kikiáltása után kezdődött. A felvonulást egy nappal a gázai határnál történt súlyos összecsapások után szervezték, ahol az  izraeli hadsereg könnygázt és éles lőszert vetett be a palesztin demonstrálókkal szemben, akik közül 58-an életüket vesztették.

Emelkedett a halálos áldozatok száma

Kedden is folytatódtak a tüntetések a Gázai övezet határán. Ám már jóval kevesebben merészkedtek a kerítéshez. A palesztinok gumigyűrűket égettek, és parittyába helyezett köveket hajítottak az izraeli katonák felé, akik könnygázzal válaszoltak és két palesztint lelőttek. A hétfői összecsapások óta ezzel hatvanra emelkedett a halálos áldozatok száma. A zavargásokban 2700-an megsebesültek, mintegy 1300 embert szállítottak kórházba.

Gáza egyik legnagyobb kórházában már csak a folyosókon tudták elhelyezni a sebesülteket. Az izraeli hadsereg nyolc teherautónyi, mintegy 53 tonnányi segélyt és orvosi ellátmányt juttatott el a Gázai övezetbe. Egyebek mellett orvosi folyadékokat, kötszereket és fizikoterápiás eszközöket vittek a térségbe. A tervek szerint később üzemanyagot is osztanak majd a határ palesztin oldalán.

Folytatják a harcot a gázai határnál

A Hamász vezetője felkereste a palesztin tüntetőket a gázai határnál. Azt mondta, folytatják a harcot az övezetet sújtó blokád, valamint az amerikai nagykövetség áthelyezése ellen tiltakozva.

Az izraeli hadsereg által alkalmazott, sokak szerint aránytalan fegyveres erőszakot világszerte bírálták. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hívott össze. A jelenlévők egyperces néma csenddel emlékeztek a gázai határnál az izraeli hadsereg által megölt palesztin áldozatokra. Az izraeli ENSZ-nagykövet azzal érvelt, hazájának joga van megvédeni határait, és azzal vádolta a Hamászt, hogy a tüntetések leple alatt támadásokat akar végrehajtani Izrael ellen.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet pedig úgy fogalmazott, csakis olyan izraeli–palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.