Bizonytalanná vált Trump szerint a szingapúri csúcs

 

Az amerikai elnök szerint egyelőre nem tudni, hogy sor kerül-e a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozójára Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Donald Trump  szerdán újságírók előtt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről szóló híradás egy óriáskivetítőn Tokióban. Fotó: MTI/AP

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről szóló híradás egy óriáskivetítőn Tokióban. Fotó: MTI/AP

Phenjan szerdán ismét Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójának lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

Washington még remél

Az amerikai elnök utalt arra, hogy Washington semmifajta tájékoztatást nem kapott Phenjantól erre vonatkozóan. “Nem láttunk, nem hallottunk semmit” – fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy egylőre semmilyen döntés nem született. John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója Fox News Radio műsorában elmondta: az esélyek még mindig a csúcstalálkozó megtartása mellett szólnak.

“Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy sikeres legyen a találkozó, ugyanakkor nem visszakozunk a találkozó célját illetően, amely Észak-Korea teljes, ellenőrízhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése” – hangsúlyozta Bolton.

Előzőleg egy hadgyakorlat volt az ok

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban – helyi idő szerint szerda hajnalban – közölte Phenjannak a szingapúri csúcstalálkozó lemondásával kapcsolatos fenyegetését a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája. A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával. Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja „kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (…) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – mondta Kim Kje Gvan.

Készen állnak a leszerelésére

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO) készen áll arra, hogy elkérés esetén ellenőrizze Észak-Korea fő nukleáris kísérleti telepének bezárását – közölte szerdán a bécsi székhelyű szervezet vezetője.

Lassina Zerbo szerint az ellenőrzési folyamat nem napokat, hanem heteket venne igénybe. Észak-Korea hat kísérleti atomrobbantást végzett 2006 óta fő nukleáris kísérleti telepén, a Mantap-hegy belsejében létesített alagútrendszerben. A phenjani külügyminisztérium szombaton tudatta, hogy május 23. és 25. között bezárja Punggje-ri nevű  telepet.  A kommunista állam az eseményre meghívta a nemzetközi médiát, szakértőket viszont nem.

Zerbo ezzel összefüggésben újságíróknak hangsúlyozta, hogy a CTBTO-nak megvannak a technikai eszközei arra, hogy a kísérleti telep bezárását hitelesíteni tudja bármely megállapodás számára. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy egyelőre nem kaptak felkérést erre. Zerbo  elmondta, hogy egyebek között szeizmikus szenzorokat telepíthetnének a létesítmény környékén, s földtani radarral vizsgálnák meg a földfelszín alatti alagútrendszer állapotát.