Súlyos hiányosságokat tártak fel a német menekültügyi hatóságnál

 

Súlyos hiányosságokat tárt fel a menedékjogi eljárásoknál egy belső vizsgálat a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) – írta kedden a Die Welt című német lap a hírportálján. A hatóság minőség-ellenőrzési részlegének egy belső jelentésére és hivatali e-mailekre hivatkozó beszámoló szerint a menekült- vagy más menedékjogi státusz felülvizsgálatával és a menedékkérők személyazonosságának megállapításával kapcsolatban mutattak ki hiányosságokat.

A felülvizsgálat a menedékjogi eljárás lezárása után legkésőbb három évvel esedékes, célja annak megállapítása, hogy az illető továbbra is rászorul-e a német állam védelmére. Azonban ez a vizsgálat rendszerint elmarad, vagy ha mégis elvégzik, nem is mérlegelik a németországi tartózkodásra feljogosító státusz visszavonását.

Nem tudják pontosan, kik is a menekültek

A minőség-ellenőrzési részleg azt is megállapította, hogy a szúrópróbaszerű elemzésbe bevont esetek jelentős részénél a kérelmezők eljárási hibák vagy a kérelem elbírálásához szükséges tények nem kellően alapos feltárása révén kapták meg a német állam védelmét. Főleg a személyazonosság megállapítására jellemzőek a mulasztások, így a szíriai vagy iraki menekültként elismert kérelmezők körében más országok, például Törökország állampolgárai is vannak.

A BAMF-nél kialakult gyakorlat azzal fenyeget, hogy a hatóság a mulasztásaival hozzájárul bűnözői szervezetek kialakulásához, mint az úgynevezett állibanoni klánok, amelyek a kilencvenes években szerveződtek meg menedékkérőkből, akiknek identitását nem tisztázták megfelelően – figyelmeztettek a hatóság minőségellenőrei, hozzátéve, hogy még mindig nem sikerült visszatoloncolni Törökországba a klánok esetenként súlyos bűnöket elkövető tagjait, annak ellenére, hogy személyazonosságukat időközben megállapították.

Kiemelték, hogy az iraki menekültek esetében azért is indokolt lenne a felülvizsgálat és a státusz megvonása, mert előfordul, hogy rendszeresen Irakba járnak szabadságra vagy rokonlátogatásra.

A Die Welt hozzátette, hogy a BAMF 2017-ben a túlterheltség miatt csupán 2527 felülvizsgálati eljárást indított, és mindössze 421 esetben vonta meg a menedékjogi státuszt. Az idei első negyedévben 29 509 ilyen eljárást végeztek el, de csak 201 esetben vonták meg a menedékjogi státuszt.