Évek óta nem volt ilyen véres összecsapás Izrael és Palesztina között

 

Folytatódtak a tömegtüntetések a palesztin övezet és Izrael határán. Tegnap hatvan tüntetőt lőttek le az izraeli katonák, és több mint 2700-an megsebesültek vagy megsérültek, kedden még nem jelentek meg hírek áldozatokról. Az Egyesült Államok és néhány szövetségese szerint a palesztinok felelősek az összecsapásokért, több ország azonban elítélte, hogy Izrael éles lőszert használt volna a tüntetők ellen – hangzott el az M1 Híradójában.

Háborús készülődés zaja törte meg a kora reggeli csendet a Gázai övezet határán. Az izraeli hadsereg védelmi sáncok építésével készült az újabb összecsapásokra. A határ túloldalán a gyász engedte szabadjára az indulatokat, az előző napi véres ütközetben ugyanis 60 palesztin tüntető vesztette életét, köztük egy nyolc hónapos csecsemő, aki a könnygáz belélegzésétől fulladt meg. A temetőkben dühös emberek gyűltek össze.

A kórházak is megteltek, több mint 2700 palesztin sérült meg hétfőn, közülük csaknem 1400-an éles lőszerrel leadott lövésektől, 155-en pedig még mindig kritikus állapotban vannak. A hétfői zavargás a 2014-es hadműveletek óta a legvéresebb összecsapás volt Izrael és Palesztina között.

Már hónapokkal ezelőtt meghirdették a demonstrációt

A vérfürdőbe torkolló tömegdemonstrációt még hónapokkal ezelőtt hirdette meg a Gázai övezetet uraló Hamász. Hetven éve ugyanis ezen a napon kiáltották ki Izrael Államot, és éppen ebből az alkalomból nyitották meg az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségét, amellyel a nagyhatalom elismerte a vitatott státuszú város izraeli fennhatóságát. A Hazatérés Menete névre keresztelt március óta tartó tüntetéseken száznál is több palesztin halt meg. A közmédia izraeli tudósítója szerint kedden is feszült volt a helyzet Gáza határán.

Az ENSZ elítélte a kegyetlen erőszakhullámot

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága elítélte a kegyetlen erőszakhullámot, és ismét felszólította Izraelt, hogy ne használjon éles lőszert. A testület szóvivője hozzátette, a sebesültek között gyermekek és nők, újságírók és mentők is vannak, sokan közülük a demonstrációtól több száz méterre sérültek meg. A tüntetések vérbe fojtását a brit és a francia parlament is elítélte, London pedig a történtek kivizsgálását követelte.

Erdogan: A zsidó állam népirtást hajtott végre

Tojásokkal dobálták meg tüntetők százai kedden az izraeli nagykövetséget a török fővárosban. Csak a rendőrök határozott fellépése akadályozta meg, hogy berontsanak az épületbe. A török miniszterelnök felszólította a muzulmán országokat, hogy egyesüljenek az izraeli kormány ellen. A török államfő pedig úgy fogalmazott, „Izrael egy terrorista állam, az Egyesült Államok pedig együttműködik vele csakúgy, mint a kurd terroristákkal. Amit Izrael tett, az népirtás” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

Washingon szerint a Hamász vállát nyomja a felelősség

Washington szerint azonban a palesztinok halála miatt a  felelősség a Hamász vállát nyomja, hiszen a tüntetéseket tudatosan megszervezte, és cinikusan összecsapásokat provokált. Hasonlóan vélekedett Ausztrália miniszterelnöke is. Malcolm Turnbull egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, a Hamász küldte a határra a tüntetőket, nem Izrael.

Újra gyülekezni kezdtek a tüntetők a Gázai övezet határánál, parittyával és kövekkel dobálták a gépkarabéllyal felfegyverzett izraeli katonákat. Bár a Hazatérés Menetének vége szakadt, kedden újult erővel estek neki a tüntetők az izraeli fegyvereseknek. A palesztinok ugyanis ezen a napon emlékeznek a Nakbára, vagyis a több százezer palesztin menekült exódusára Palesztina földjéről, amely 70 éve, Izrael Állam kikiáltása után egy nappal kezdődött meg.