Álházasságra szakosodott embercsempészeket lepleztek le Németországban

 

Álházasságokra szakosodott embercsempész szervezetet lepleztek le Németországban; a feltételezett csalók vietnami állampolgárok házasságát szervezték meg, hogy uniós tartózkodási engedélyt szerezhessenek - jelentette kedden a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság.

A szövetségi rendőrség Berlinben és a német fővárosnál fekvő Brandenburg tartományban 20 helyszínen tartott házkutatást kedd reggel. A 200 rendőr részvételével végrehajtott akcióban letartóztattak két vietnami férfit és egy német nőt, és lefoglaltak dokumentumokat, mobiltelefonokat és számítógépeket.

A feltételezett embercsempészek legkevesebb 15 vietnami állampolgárt juttathattak be illegálisan Németországba, majd Dániába vitték őket, ahol a bűnözőkkel együttműködő személyek házasságra léptek velük, vagy apasági nyilatkozatot tettek, hogy a kapcsolatra hivatkozva kiválthassák az EU egészére szóló tartózkodási engedélyt.

A gyanúsítottak fejenként tízezer eurós nagyságrendű összeget kértek szolgálataikért. A rendőrségnek egyelőre tíz ilyen házasságról és öt apasági nyilatkozatról vannak információi, a nyomozást fél éve kezdték.

Az RBB kiemelte, hogy Berlin a vietnami embercsempészek egyik nemzetközi központja.

Tavaly is feltártak egy hasonló visszaélést a német fővárosban. Abban az ügyben apasági nyilatkozatokkal csalt egy német ügyvédekből, közjegyzőkből és álapákból szerveződött bűnszövetkezet. Az ügyfelek terhes vietnami, afrikai és kelet-európai menedékkérő nők voltak, akiknek átlagosan ötezer euróért német állampolgárságú férfi állított ki apaságot elismerő nyilatkozatot.

A nyilatkozat révén a gyermek automatikusan német állampolgár lesz, az anya pedig Németországban maradhat, amíg jogosult gyermekgondozási segélyre.