Az EU a megtámadott montenegrói újságíró ügyének kivizsgálását követeli

 

A kedden meglőtt montenegrói újságíró ügyének mihamarabbi kivizsgálását követelte Johannes Hahn uniós bővítési biztos pénteken Podgoricában, ahol kijelentette: az újságírókat ért támadások aggodalomra adnak okot a jogállamiságot illetően is.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Hahn leszögezte, hogy az Európai Unió azt várja, hogy Podgorica mihamarabb elfogja a fegyveres támadót, valamint annak megbízóját is. Mint mondta: a sajtószabadság, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága az Európai Unió alapvető értéke, az ezek elleni támadást Brüsszel nem tudja elfogadni.

epa06728332 European Commissioner for Enlargement Negotiations Johannes Hahn (C) makes a statement to reporters after the meeting with Montenegrian journalist Olivera Lakic (not pictured) at the newspaper Vijesti in Podgorica, Montenegro, 11 May 2018. Hahn visited the newspaper company Vijesti after unknown assailants shot and wounded a prominent crime and corruption  reporter, Olivera Lakic, the latest attack on journalists in the small Balkan country.  EPA/BORIS PEJOVIC

Johannes Hahn uniós bővítési biztos Olivera Lakricával való találkozása után a sajtónak nyilatkozik Podgoricában (Fotó: EPA / Boris Pejovic)

Olivera Lakicra, a podgoricai Vijesti című napilap újságírójára kedden késő este lőttek rá eddig ismeretlen elkövetők a háza előtt. Az újságírónő jobb lába sérült meg. Olivera Lakic a cigarettacsempészettel kapcsolatos cikkeket közölt lapjában. A támadást követő napon több százan vonultak utcára azt követelve a hatóságoktól, hogy találják meg a támadót, és biztosítsák a biztonságos munkát az újságírók számára.

Johannes Hahn kiemelte, hogy a nyugat-balkáni országok közül Montenegró haladt a legtöbbet az európai integráció útján, ám emlékeztetett arra is, hogy attól függetlenül, hány csatlakozási fejezet nyílt meg az országgal, a hangsúly a valóban elért eredményeken van. Mint mondta: különbség van a fejezetek száma és a felmutatható eredmények között, az uniós csatlakozás pedig az eredményektől függ. Az újságírókat ért támadások, és az ügyek megoldatlansága pedig olyan probléma, amely felett nem hunyhat szemet Brüsszel – tette hozzá.

A hivatalos adatok szerint az utóbbi 15 évben legalább tucatnyi támadás érte a montenegrói újságírókat.