A Facebookon könnyebben megtalálhatják egymást a terroristák

 

A Facebookon sokkal könnyebben megtalálják egymást a terroristák – erről ír a Telegraph című brit lap. A közösségi oldalt tanulmányozó kutatók megállapították, hogy a világcég szinte semmilyen akadályt nem gördített az Iszlám Állam leendő terroristái elé, akik egyszerűen az „ismerősnek ajánlás” funkcióval csaknem száz országból tudták felvenni egymással a kapcsolatot. A cikk szerint a Facebook olyan algoritmusokat használ, amik összekapcsolják az embereket, ezt pedig kihasználhatják a dzsihadisták is.

A vélemények minél szélesebb skálájának teret adni és azonos értékeket valló közösségeket építeni – Mark Zuckerberg így határozta meg a Facebook előtt álló feladatokat 2017 tavaszán. A cégalapító elmondta: mindeközben persze nem feledkeznek meg arról sem, hogy a hálózat tagjait biztonságban tudják.

„A Facebook szélsőséges eszmék terjesztéséhez is hozzájárulhatott”  

Oknyomozó újságírók viszont kiderítették, a Facebook aktívan hozzájárulhatott a szélsőséges eszmék terjedéséhez. Sőt, a portál közreműködésével az Iszlám Állam terrorszervezet csaknem száz országból szervezett katonákat. A brit The Telegraph cikke szerint az Iszlám Állam több ezer támogatója vette fel egymással a kapcsolatot a portálon keresztül. Sokan épp a Facebook „ismerősnek ajánlás” funkciója által szereztek tudomást egymásról.

A kutatók úgy döbbentek rá erre, hogy hamis profilokat hoztak létre, majd elkezdtek szélsőséges tartalmú anyagokat és bejegyzéseket kedvelni. Egyikük az Iszlám Állam potenciális katonáival próbált kapcsolatba lépni. Ezt követően a közösségi oldal ismerősének ajánlotta a többi szélsőségest is. Egy másik kutató, a Fülöp-szigeteki dzsihadisták lázadásáról szóló anyagokat kedvelt. Közösségi oldalán ezután néhány óra alatt többtucatnyi, a térségben élő szélsőségest ajánlott fel.

„Vannak bizonyos tartalmak, amiket természetesen nem engedünk megjelenni. A gyűlöletbeszédet, terrorista tartalmakat, meztelenséget vagy bármit, ami a közösség biztonságát veszélyezteti” – közölte Mark Zuckerberg alig több mint egy hónapja kongresszusi meghallgatásán, ahol a közösségi portálon tapasztalható politikai és világnézeti cenzúráról is faggatták. Számonkérték rajta, hogy háttérbe szorította a konzervatív és keresztény véleményeket. Rutinszerűen elrejtette, gyakran indokolatlanul törölte a jobboldali hírportálok posztjait.

Ezzel a gyakorlattal a magyarországi választások előtt is szembesülhettek a hazai felhasználók.

Hírportálunk Facebook-oldaláról több videó törölve lett

A közösségi oldal többek között a hirado.hu három, migrációval kapcsolatos problémákat feszegető videóját is letiltotta. Az egyikben egy svéd-magyar nő a Svédországban tapasztalható biztonsági helyzetről beszélt. Azt is elmondta, hogy a svéd városokban rendszeresek a támadások, de a rendőrség ezekről nem vesz tudomást.

A Facebook a törlést azzal indokolta, hogy „a tartalom nem egyezett a közösségi szabályokkal”.

A The Telegraph által nyilvánosságra hozott kutatásból kiderült: miközben a Facebook a jobboldali híreket cenzúrázva befolyásolni próbálja a felhasználók véleményét, a terrorista tartalmakat szűrés nélkül, szabadon engedi áramlani. Sőt, egyenesen segíti, hogy a szélsőségesek egymásra találjanak a közösségi oldalon. A dzsihadisták ezt kihasználva könnyen radikalizálhatják is a szélsőséges eszmék iránt fogékony felhasználókat.