A rekordmeleg után visszatért a tél Nyugat-Európába

 

Az áprilisi melegrekordokat követően viharos szél és havazás lepte meg Franciaország és Spanyolország több régióját. A belga határ közelében óriási károkat okozott a vihar, míg az atlanti partoknál erős havazás kezdődött hétfőn. Esett a hó a spanyol fővárosban is, ahol a gyerekek nagy örömmel használták ki az idei tél vélhetően utolsó rohamát.

Hatalmas hullámokat korbácsolt a szél a La Manche csatorna vizén hétfőn délelőtt. Volt, aki szörfdeszkán szállt versenybe az elemekkel, mások inkább csak a partról nézték az egyenlőtlen küzdelmet.

A belga határ közelében élőkkel már nem volt ennyire kegyes az időjárás. Reims térségében épületeket döntött össze, és villanyvezetékeket tépett le a szélvihar. Egy építkezésen autókat és munkagépeket is összeroncsoltak a ledőlő falak.

Normandiára viszont szakadó hóeséssel köszöntött be április utolsó napja. A franciákat szokatlanul fagyos márciust követően minden idők egyik legmelegebb áprilisával engesztelte a természet, így az embereket váratlanul érte a hidegbetörés.

Az új hét havazással köszöntött be Spanyolország több részén is. Madrid északi részén a gyerekek kihasználták az utolsó lehetőséget, vidáman hógolyóztak és szánkóztak.

Az ország északnyugati részén azonban sárga riasztást is kiadott a meteorológiai szolgálat, mert a fagypont alatti hőmérséklet és a hóesés az autósok életét is megnehezítheti.