Nem következett be áttörés a Trump-Merkel találkozón

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai elnök és a német kancellár pénteki találkozóján nem következett be stratégiai áttörés.

Nógrádi György megjegyezte, az előző amerikai elnök, Barack Obama „kedvenc partnere” Angel Merkel volt, jó volt a német-amerikai viszony. A szakértő szerint viszont jelenleg ránézésre jobbak és egyszerűbbek az amerikai-francia kapcsolatok, s úgy tűnik, hogy az eddigi amerikai-német tengelyt egy amerikai-francia tengely váltja fel – tette hozzá.

Ismertette ezzel kapcsolatban, hogy a német felső vezetés szerint csak egy kiskapu van nyitva számukra Washingtonban, míg Macron látogatása fél óra helyett három napig tartott. Mint emlékeztetett, volt már több törés is a német-amerikai kapcsolatokban a második világháború óta, elég csak arra gondolni, hogy „Adenauer nem jött ki egy fiatal amerikai elnökkel, aki John Fitzgerlad Kennedy-nek hívtak”.

Ezzel szemben a ’45 utáni amerikai-francia kapcsolatokban nagyon minimális a töréspont, ennek okai a francia gazdaság kevésbé erős mivoltában, valamint a francia állandó BT-tagságban keresendőek Nógrádi György szerint, aki elmondta, Macron kihasználta, hogy több mint száz napig csak ügyvezető kormány volt Berlinben, és vezető szerepre törekedett Európán, jól láthatóan Trump is alájátszik most ennek.

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy a német kancellár pénteken Washingtonban tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön mindketten egyaránt bátorítónak nevezte a két koreai vezető találkozóját, ezen kívül arra figyelmeztettek, hogy Iránnak nem szabad atomfegyverhez jutnia.