Tovább terjed a kanyaró

 

Újabb gyerek vesztette életét, ezúttal egy négyéves kislány halt meg Romániában kanyaró következtében – vele együtt már ötvenre nőtt a járvány halálos áldozatainak száma keleti szomszédukban. Közben a környező többi országban is nőtt a fertőzöttek száma. Szlovákiában két új esetet regisztráltak, ők valószínűleg Ausztriában fertőződtek meg. Az Európai Bizottság mielőbbi közös uniós fellépést sürget.

Székelyudvarhelyen is beadatták a betegség elleni vakcinát gyermekeknek. A közmédia által megkérdezett szülők azt válaszolták, egy pillanatig sem jutott eszükbe, hogy ezzel árthatnak nekik. Velük szemben kevesen vélekednek így Romániában, 2014 óta ugyanis tömegesen tagadják meg a szülők a védőoltást, mert félnek a szövődményektől. Ez évek alatt 80 százalék alá csökkenő átoltottságot eredményezett, ami a mostani járvány kialakulásához vezetett.

Már több mint 12 ezren fertőződtek meg. Csak az elmúlt héten 280-an, a legtöbben a keleti országrészben. A halálos áldozatok száma elérte az 50-et, néhány napja egy négyéves kislány vesztette életét, ő sem volt beoltva. A Hargita megyei tisztifőorvos szerint a vírus terjedését csak akkor lehet megállítani, ha mérséklődik az oltásellenesség. Szerinte egész közösségeket kell meggyőzni arról, hogy adják be az védőoltást.

Pozsonyban is ápolnak kanyarós személyeket

Közben Ausztriában is egyre több a kanyarós, idén már 29 megbetegedést regisztráltak az ország különböző tartományaiban. A szlovák határmenti terület a legfertőzöttebb.

Innen az utóbbi időben egyre többen hurcolják át a vírust. Az elmúlt napokban egy 40 éves nő és egy 46 éves férfi is kórházba került. Őket a pozsonyi kórház fertőző Osztályon ápolják. Mindketten Ausztriában dolgoznak, valószínűleg ott kaphatták el a kanyarót. A hatóságok azonnal megkezdték a lakosság tájékoztatását. Közösségi oldalaikon figyelmeztetnek a betegség veszélyeire. A közmédia pozsonyi tudósítója az M1 deles híradójában vasárnap elmondta, a Pozsony Megyei Közegészségügyi Hivatal megtette a szükséges óvintézkedéseket. Figyelik a fertőzés útját és arra kérik a lakosságot, hogy figyeljék magukat. Ha bárhol felmerül a kanyaró veszélye, azonnal forduljanak orvoshoz vagy menjenek be a gyógyklinikára.

Közös fellépést akar az EU

Európa-szerte egyre nagyobb gondot okoz a kanyaró. 2017-ben 14 ezren fertőződtek meg kanyaróval. Ez négyszer több, mint egy évvel korábban. Az Európai Bizottság mielőbbi közös uniós fellépést sürget.

Az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa kifakadt, szerinte érthetetlen, miért vannak olyanok, akik elkerülik az egyébként biztonságos, hatékony és olcsó védőoltást. Szerinte minden haláleset, ami a vírus miatt történik, megelőzhető lenne, ez pedig mélyen elfogadhatatlan. Vytenis Andriukaitis meglátása szerint minden létező eszközt és energiát mozgósítanunk kell, hogy visszaállítsuk a lakosság védőoltásba vetett bizalmát.

A kanyaró rohamos terjedésének megfékezése érdekében ki is dolgoztak egy átfogó uniós  javaslatot. Ebben a meglévő védőoltások tökéletesítését, új vakcinák kifejlesztését, továbbá egy európai oltási könyv és nyilvántartás létrehozását szorgalmazzák azért, hogy pontosan lehessen tudni, hol, hányan nincsenek beoltva.