A magyar kormány segítségével épülhet újjá a lerombolt iraki keresztény város

 

Szíriában háború van, milliók menekülnek, és Irakban is hasonló a helyzet. Egyre több olyan akció létezik, aminek az a célja, hogy az üldözött keresztények hazatérhessenek.

Salar Kajo, Telsqof plébánosa az M1-en elmondta: az Iszlám Állam okozta válság óta mostanáig szinte a családok fele hagyta el Irakot, sokan közülük még most is arra várnak a környező országokban, Törökországban, Libanonban és Jordániában, hogy visszatérhessenek. Mások viszont már megkapták a vízumot, hogy Európába vagy Amerikába utazhassanak.

Egy tavaly megjelent kormányhatározat szerint a magyar kormány 580 millió forintot adományozott a Hungary Helps Program keretében Telsqof újjáépítésére.

Magyarország volt az első, amely felkarolta azt a kezdeményezést, hogy segítsék az iraki keresztényeket. A körülbelül 2 millió dolláros összeggel el tudták kezdeni a helyreállítási munkálatokat, az otthonok tekintetében, és sikerült sok iskolát és templomot is újjáépíteni – közölte Salar Kajo.

Magyarország kezdeményezése nélkül a keresztények még most is arra várnának, hogy valaki segítsen nekik a szülőfalujukba történő hazatérésben – tette hozzá.

A magyar kormány nyújtotta támogatással sikerült visszatelepíteni 1000 családot Telsqofba és környékére, ők újra tudják kezdeni életüket. Az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, és kezdenek lassanként előre lépni – mondta Salar Kajo.