Több tucat migráns érkezett a mexikói-amerikai határra

 

Ez a több tucat migráns is ahhoz a nagyjából 1500 fős karavánhoz tartoznak, akik hetekkel ezelőtt indultak el az Egyesült Államok felé több közép-amerikai országból, főként Hondurasból. Legtöbbjük abban bízik, hogy menedékjogot kaphatnak az Egyesült Államokban. Donald Trump, amerikai elnök hétfőn Twitter üzenetben azt írta: utasította a belbiztonsági minisztert, hogy az emberek hatalmas karavánjait ne engedje be az országba.

Nemzetközi munkások vagyunk – ezt skandálták a migránsok, miközben megérkeztek az amerikai-mexikói határon fekvő Tijuana városába. A csoport tagjai abban reménykednek, hogy menedékjogot kaphatnak az Egyesült Államokban.

Az amerikai hatóságok a napokban közölték, hogy minden kérelmet alaposan kivizsgálnak, és aki nem jogosult arra, hogy menedékjogot kapjon, azt azonnal hazaküldik. Aki illegálisan próbál belépni az Egyesült Államokba, az komoly büntetésre számíthat.

Donald Trump hétfői Twitter üzenetében közölte: utasította a belbiztonsági minisztert, hogy ne engedjék be az emberek hatalmas karavánjait az országba.

Az amerikai elnök az elmúlt hetekben többször is felszólalt a menet ellen. Április elején elendelte, hogy vezényeljék a Nemzeti Gárdát az amerikai-mexikói határhoz. Donald Trump hangsúlyozta, hogy a több mint háromezer kilométeres déli határszakaszon addig kell majd nekik szolgálatot teljesíteniük, amíg el nem készül teljesen a tervezett fal.

A fal segít a hatóságoknak abban, hogy odaérjenek a területre, még mielőtt valaki belépne az országba. Időt nyernek vele, hogy meg tudják állítani őket, és le tudják őket tartóztatni. „Ez nem csak egy fal. Ez egy stratégia része” – mondta egy határőr.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint az Egyesült Államokba belépni szándékozó illegális bevándorlók száma februárhoz képest márciusban 37 százalékkal nőtt, tavaly márciushoz képest pedig több mint a duplája lett.