Nem csökken a migrációs nyomás

 

Nyilatkozott az M1-nek az a férfi, aki egy nemzetközi önkéntes csoport tagjaként a hétvégén lezárt egy hágót a Francia-Alpokban, az egyik észak felé vezető bevándorlási útvonalon. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy mindenképpen lépnie kell Európának, mert ha nem sikerül megállítani az illegális bevándorlókat, akkor a jelenleginél is nagyobb bajba kerül az Unió.

Az Identitás Generáció nevű szervezet egyik magyar tagja készített felvételeket néhány napja a francia-olasz határ közelében. A felvételeken az látszik, ahogy az Európa különböző országaiból származó migráció-ellenes aktivisták elbarikádozták az Échelle-hágót, ahol az elmúlt években több ezer bevándorló kelt át illegálisan. A misszió célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a határátkelők védtelenségére.

A szervezet egyik vezetője az M1-nek nyilatkozott. Elmondta: a három ott töltött nap alatt több száz migránst sikerült megállítaniuk. Ezzel is azt akarták bebizonyítani az európai vezetőknek, hogy a határok védhetőek. Bódi Ábel arról beszélt: magyarként különösen fontosnak tartja, hogy részt vegyen az akcióban, hiszen fontos számára szülőhazája jövője.

Míg francia, német, dán, angol és magyar aktivisták Európa határain szállnak szembe az illegális migrációval, itthon a hatóságok a nap 24 órájában védik Magyarország déli határát. Szerdán ismét több tucat határsértőt állítottak meg a kerítésnél. Reggel kilenc afgán férfi próbált illegálisan az országba jutni Bács-Kiskun megyénél. Röszkénél pedig kamionban megbújva találtak öt határsértőt a rendőrök.

Rendszeresen próbálkoznak a magyar határnál

Románia felől rendszeresek a határátlépési kísérletek. Iraki és marokkói férfiakat fogtak el a hatóságok Komlódtótfaluban, majd átadták őket a román határőrizeti szerveknek. A román útvonal népszerű, ezt jól mutatja az is, hogy csak tavaly több menedékkérelmet regisztráltak az országban, mint az előző tíz évben összesen.

Belgrádban sem csökken a várakozók száma

A szerb fővárosban napközben folyamatosan érkeztek vissza azok a migránsok, akiknek nem sikerült az illegális határátlépési kísérletük a magyar határon, és a rendőrök visszafordították őket.

Bulgária és Macedónia felől április első három hetében a több mint félezer migráns érkezett Szerbiába, ez több mint az előző hónapban összesen.

A balkáni útvonal részben azóta élénkült meg újra, amióta a görög legfelsőbb bíróság döntése alapján a menedékkérőket nem tarthatják a Leszbosz szigetén lévő hotspotokban, hanem továbbutazhatnak a szárazföld felé. Ez egyben azt is jelenti, hogy Szerbia felől Magyarországra ismét nagyobb nyomás nehezedhet majd.