Népszerűek a partiumi lovasiskolák

 

A régióban előbb az érmelléki Köbölkúton, majd a román–magyar határ melletti Nagyszántón alakult meg a lovasiskola, amelyet egyre többen keresnek fel az élmények, a mozgás szabadsága és a lovak szeretete miatt.

Ádám Andrea lovasedző Budapestről költözött Érköbölkútra párjához, Rákóczi Gergőhöz, aki többszörös fogathajtó bajnok Romániában. Öt éve nyitották meg a lovasiskolát. Céljuk, hogy minél több emberrel megszerettessék a lovassportokat.

Ádám Andrea elmondta, a kezdők eleinte nem értik miért kell helyesen ülni a lovon, lenyomni a sarkukat a kengyelben. Később viszont megtapasztalják a különbséget, hogy milyen érzés helyesen ülni a lovon, hogy a ló miként reagál. Első a biztonság, utána az esztétika, hiszen a lovaglás nagyon elegáns sport – mondta a lovasedző.

Nagyszántón a Fehér Pegazus lovas tanya vezérkancája Sugárka, aki a magyarországi kéktói ménesből származik. Kovács Melinda, a lovas tanya lovasoktatója elmondta, a vezérkancán a legkisebb korosztálytól a legidősebb korosztályig ültek már lovasok, terápiás állatként is alkalmazható, odafigyel lovasára.

A tanyán elsősorban a hobbilovaglásra fektetik a hangsúlyt, de terápiákat is tartanak felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Kovács Sándor a lovas tanya lovasoktatója elmondta, idősebbek is visszajárnak a lovardába, sétálnak, ügetnek, és élvezik az állatok és a természet közelségét. A tanyára egyre több helybeli és környékbeli gyermek jár, hogy értékesen töltse el szabadidejét.

Az iskolák célja a lovas turizmus fellendítése és lovas túrák szervezése a helyi turisztikai látványosságok érintésével.