OSDH: A hadsereg légicsapásokba kezdett Szíria központi részén

 

A szíriai hadsereg legalább 65 légicsapást hajtott végre az elmúlt 24 órában az ország központi részén fekvő Homsz és Hama tartományok ellenzéki fegyveresek kezén lévő térségei ellen, ami a kormányerők újabb hadműveletének előkészítése lehet a polgárháború sújtotta országban – jelentette hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű emigráns megfigyelő csoport igazgatója, Rámi Abdel-Rahmán szerint a kormányerők azért fokozzák a légi támadásokat, hogy így nyújtsanak fedezetet a szárazföldi csapatoknak.

„A rezsim biztonságos folyosót szeretne nyitni Damaszkuszból Homszon át Aleppóig” – mondta Abdel-Rahmán a dpa német hírügynökségnek. Hozzátette: ezért próbálja most ellenőrzése alá vonni a hadsereg a Homsz és Szlimah közötti országutat.

A helyszínről a lázadók és a kormányerők között vasárnap óta tartó heves harcokról számoltak be az aktivisták, akik szerint a rezsimhez hű fegyveres erők néhány térségben előre tudtak nyomulni. Jelentéseik szerint heves tüzérségi támadás is érte a felkelők állásait Homsz északi vidékén, illetve a szomszédos Hama tartomány déli térségében.

A szíriai hadsereg egyik tisztségviselője szerint miután az elmúlt két hónapban visszafoglalták a fővárostól keletre lévő Kelet-Gúta térségét a lázadóktól, a harcok súlypontját Homsz környékére, valamint a déli fekvésű Deraa tartományra helyezik át.

Deraa számít a máig hivatalban lévő Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen 2011-ben megindult felkelés bölcsőjének.

„Most, hogy a kormányerők biztosították a fővárost, más kulcsfontosságú frontokra vonulnak, hogy megtisztítsák őket a terroristáktól” – tette hozzá a katonai illetékes.

Damaszkusz és szövetségese, Moszkva is következetesen terroristáknak nevezi az Aszad hatalma ellen lázadó fegyveres csoportok tagjait.

Kelet-Gúta visszafoglalása a damaszkuszi rezsim legnagyobb győzelmének számít, mióta orosz légicsapások segítségével 2016 decemberében sikerült Aleppót visszavenni a felkelőktől.