Norvégiában a menedékkérők kétharmadát befogadták tavaly

 

Norvégiában a menedékkérők kétharmadát befogadták tavaly – közölte hétfőn az NRK norvég közszolgálati televízió, egy bevándorlókat segítő segélyszervezet jelentésére hivatkozva.

A Menedékkérők Norvégiai Szervezete (NOAS) szerint a skandináv államban 2017-ben menedékért folyamodók 67 százalékának – főleg nőknek és gyermekeknek – engedélyezték, hogy az országban maradhassanak.

A jelentés kitér arra, hogy a Norvégiában tavaly menedékjogért folyamodó 3300 ember 60 százaléka főleg Szíriából, Eritreából és Törökországból származó nő és gyermek volt.

„Hatvanegy százalékuk kapott védelmet, és majdnem hat százalékuk tartózkodási engedélyt, humanitárius alapon” – mondta Ann-Margitt Austena, a NOAS főtitkára.

Austena szerint sokkal több figyelmet kellene arra fordítani, hogy valójában mi történik a szíriaiakkal Európán kívül. „Nagyon keveset tudunk arról, hogy mi történik a menekülni vágyó, de Európától távol tartott emberekkel” – tette hozzá.

„Úgy tűnik, hogy a parlament, a kormány és a politikai vitákban érintett más felek is addig elégedettek, amíg a menekülteket Európán kívül tudják tartani” – hangsúlyozta a jogvédő.

Austena szerint Európa szerte lezárt határok és különböző megállapodások hátráltatják a menedékkérőket abban, hogy menedéket keressenek az olyan államokban, mint Norvégia.

Címlapképünk illusztráció!