Közös brit-amerikai figyelmeztetést adtak ki orosz kibertámadások lehetőségére

 

Közös figyelmeztetést adtak ki hétfőn a brit és az amerikai kiberbiztonsági ügynökségek arról, hogy Oroszországból globális kiterjedésű kibertámadások indulhatnak ki.

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ – National Cyber Security Centre (NCSC) -, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az amerikai belbiztonsági minisztérium együttes felhívása szerint „államilag támogatott” orosz hackerek aktívan igyekeznek aláásni a virtuális tűzfalakat és egyéb olyan behatolásjelző rendszereket, amelyeket a célba vett szolgáltatók a rosszindulatú tartalmak kiszűrésére használnak, még mielőtt e tartalmak elérnék a végfelhasználókat.

Ciaran Martin, az NCSC vezetője a felhívásban hangsúlyozta: az oroszok által használt módszerek jelentős része a hálózati rendszerek gyengeségeit használja ki.

A felhívás szerint az elsődleges célpontok közé tartoznak az internetszolgáltató cégek, a kritikus fontosságú infrastrukturális rendszereket működtető társaságok, kormányhivatalok és nagyvállalatok.

Ciaran Martin szerint a brit kormány elektronikus kommunikációfigyelő szolgálata (GCHQ), amelyhez az NCSC is tartozik, már több mint húsz éve figyeli az orosz „kiberbandák” jelentette fenyegetést.

A brit kiberbiztonsági szervezet vezetője szerint Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal és más szövetségeseivel, valamint a technológiai szektorral együttműködve igyekszik feltárni „a kibertérben tanúsított elfogadhatatlan orosz magatartást”, annak érdekében, hogy a felelősökön számon lehessen kérni cselekedeteiket.