Ítéletidő Amerikában: megszólaltak a kinti magyarok

 

Míg itthon hétvégén nyárias meleg volt, az Egyesült Államokba a tavasz után visszatért a tél. Hóviharral, jégesővel és orkánerejű széllel kell megküzdeniük az embereknek a középnyugati államokban, és az ítéletidő három halálos áldozatot is követelt. Minneapolisban félméteres hó hullott, a közlekedés több helyen megbénult. A Híradónak több Minneapolisban élő magyar is küldött felvételeket a szokatlan áprilisi havazásról – hangzott el az M1 Híradójában.

Hómaróval próbálják megtisztítani az utcákat Minneapolisban. Rövid idő alatt több tíz centiméternyi hó hullott a városban. A Minneapolisban élő magyarok közül többen is azt mondták, áprilisban ilyet még nem tapasztaltak.


A városban akadozik a légi és a tömegközlekedés is. A repülőtéren több száz járatot töröltek, és a buszok is késésekkel közlekednek. Hétfőn az iskolák zárva maradtak.

A Híradónak ott élő magyarok azt mondták, péntek óta folyamatosan havazik. Utoljára 35 éve volt ilyen időjárás a városban. A főbb utakat folyamatosan tisztítják, de így is 700 balesetet jelentettek be a város különböző pontjairól a havazás miatt.

Az Egyesült Államok más részein nem a hóval, hanem a viharos idővel kell megküzdeniük az embereknek. Volt ahol tornádó, máshol pedig orkánerejű szél okozott hatalmas pusztítást. Hárman meghaltak, amikor fák dőltek a házukra vagy az autójukra.