A bostoni terrortámadás évfordulójára emlékeztek

 

Öt éve történt a robbanás a világ egyik leghíresebb futóversenyén, a bostoni maratonon. A támadásban hárman meghaltak és több mint kétszázhatvanan megsebesültek. Bostonban koszorúzással emlékeztek a merénylet áldozataira – hangzott el az M1 Híradójában.

Öt évvel ezelőtt április 16-án egymást követően két robbanás történt a bostoni maratonon. A detonáció pillanatában a versenyzők közül még sokan tartottak a cél felé. A robbanás után pánik tört ki, az emberek fejvesztve menekültek. A helyszínen hárman életüket vesztették, köztük egy nyolcéves kisgyerek, kétszázhatvannégyen pedig megsebesültek, köztük többen is maradandóan.


A két kuktafazékba rejtett, saját készítésű pokolgépet az utcán lévő kukákban helyezték el a merénylők. A robbanószerkezetekbe csapágygolyókat és fémdarabokat is elhelyeztek, ami rendkívül súlyos sérüléseket okozott. Több embernek amputálni kellett a végtagjait.

A merényletet egy csecsen származású, de Amerikában felnőtt testvérpár követte el.  A 26 éves Tamerlan Carnajevet néhány nappal a robbantás után a rendőrök tűzpárbajban agyonlőtték, miután fegyverével halálosan megsebesítette egyik társukat. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet pedig egy idős amerikai férfi kertjében fogták el, ahol egy csónakban rejtőzött el. 2015-ben az akkor 21 éves Carnajevet az amerikai szövetségi bíróság halálra ítélte, amelyet méreginjekcióval hajtanak majd végre. A robbantó az ítélethirdetéskor bocsánatot kért az áldozatoktól és a túlélőktől.

Vasárnap az öt évvel ezelőtti robbanás idejében megkondultak a harangok Bostonban. A város lakói egyperces néma csenddel emlékeztek meg az öt évvel ezelőtti bostoni maraton áldozataira. Boston polgármestere és Massachusetts kormányzója a hozzátartozókkal közösen koszorút helyezett el a véres merénylet helyszínén.

A 2013-as bostoni futóverseny 27 ezer indulója között négy magyar is volt, mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

A bostoni robbantás volt a legsúlyosabb terrortámadás, amit az Egyesült Államok területén 2001. szeptember 11-e után elkövettek.