Tovább tart a káosz az európai reptereken

 

Megint több száz járatot töröltek, mert egyszerre sztrájkolnak a Lufthansa és az Air France dolgozói. Mindkét cégnél fizetésemelést követelnek. Budapestet is érintették a törlések kedden – hangzott el az M1 Híradójában.

Tanácstalanul sétáltak fel-alá az utasok kedd hajnalban a frankfurti repülőtér indulási terminálján. A pultokat zárva találták, csak a nagy kijelzőről tudták meg, hogy szinte mindegyik Lufthansa járatot törölték.

Hajnal óta sztrájkol a német Lufthansa több mint 90 ezer dolgozója. A frankfurti, a müncheni, a kölni és a brémai repülőtér teljes földi kiszolgáló személyzete este 6 óráig nem dolgozik. A négy repülőtérről induló 1600 járat több mint a felét törölték.

Munka helyett a dolgozók fütyülve, tiltakozó transzparenseket a magasba emelve vonultak a Lufthansa székháza elé. A szakszervezetek havi 6 százalékos, de minimum 200 eurós fizetésemelést követelnek. Munkabeszüntetéssel próbálnak nyomást gyakorolni a cég vezetésére az öt nap múlva kezdődő bértárgyalásokon.

Az Air France is teljes körű sztrájkot hirdetett

Üres terminál, törölt járatok fogadták az utasokat az Orly repülőtéren is Párizsban. Az Air France teljeskörű sztrájkot hirdetett keddre. Itt nemcsak a földi kiszolgáló személyzet, hanem a légiutaskísérők és a pilóták sem vették fel reggel a munkát.

Évekkel ezelőtt, amikor a légitársaság a csőd szélén állt, a dolgozók önként lemondtak a fizetésemelésekről, sőt a fizetések csökkentését is lenyelték. Az Air France azonban talpra állt, sőt, már nyereséges, a dolgozók viszont úgy érzik, a vállalat elfelejtette meghálálni ezt.

Az Air France vezetősége azonban hallani sem akar a követelt 6 százalékos emelésről, mindösszesen 1 százalékot adna. Így a dolgozók több héten át minden keddre és szerdára további sztrájkot hirdettek.

Budapestet is érintik a járattörlések. Az Air France egy párizsi, a Lufthansa pedig egy müncheni és két frankfurti járatát nem indította el kedden. A Budapest Airport ezért továbbra is arra kéri az utasokat, hogy tájékozódjanak repülőgépük indulásáról a légitársaságok weboldalán.