Münsteri ámokfutás: Több ország vezetője is kifejezte együttérzését

 

Egy belvárosi kávézó teraszán ülő emberek közé hajtott délután egy autós a németországi Münsterben. Ketten meghaltak, nagyon sokan megsérültek, több embert életveszélyes állapotban vittek kórházba. Annyi bizonyos, hogy szándékos gázolás történt. A tettes a helyszínen öngyilkos lett, a tömeggyilkossághoz használt furgonban egy gyanús csomagot is találtak, ezt tűzszerészek vizsgálják, emiatt kitelepítették a környékről a lakókat. Riadókészültségbe helyezték a német terrorellenes elitkommandót. A hírek szerint ellenőrzött robbantást is végrehajtottak a tettes lakásánál. A legfrissebb információk szerint az ámokfutó egy 49 éves, német születésű férfi, aki mentális problémái miatt volt ismert a hatóságok előtt. A tartományi belügyminiszter este kizárta, hogy iszlamista hátterű támadás történt volna – kora este óta ugyanis mindenki a berlini karácsonyi vásárban történt és a hasonló európai terrortámadásokkal vont párhuzamot.

Több ország vezetője is kifejezte együttérzését a szombaton elkövetett tömeges gázolás áldozataival, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóival. Angela Merkel német kancellár sajtóirodáján keresztül hangsúlyozta: minden tőlük telhető erőfeszítést megtesznek a történtek kivizsgálásáért, a sérülteknek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak a támogatásáért. A kancellárt – mint olvasható a közleményben – „mélységesen megrázta” az eset.

A Fehér Ház sajtóirodája Donald Trump együttérzését és imádságát tolmácsolta a münsteri gázolás ártatlan halálos áldozatainak és a hozzátartozóknak. Hasonló tartalmú üzenetet küldött Emmanuel Macron francia elnök is Twitter-bejegyzésében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részvétét fejezte ki a német államfőnek és kancellárnak, „őszinte együttérzéséről” biztosítva az áldozatok családtagjait, mielőbbi gyógyulást kívánva a sérülteknek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményében hangsúlyozta: „Együtt gyászolunk Münsterrel”. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ebben a nehéz helyzetben segítséget nyújtanak a szenvedőknek, sok erőt kívánva nekik.

Három halálos áldozat, többtucatnyi sérült

Münster egy háromszázezres város Németország északi részén. Történelmi óvárosának közepén van egy kis tér, rajta a várost szimbolizáló szoborral. Ez a tér találkozóhelye a város lakóinak. Itt hajtott egy teraszon üldögélő emberek közé kora délután egy kisteherautó.

A belvárosban sokan voltak ebben az időben – egy több ezer fős demonstrációra készültek a Németországban élő kurdok. Egyelőre nem tisztázott, hogy az akciónak volt-e köze a tervezett tüntetéshez.


Tömegbe hajtott egy jármű Németországban

A korábbi adatokkal szemben nem négy halottja van az esetnek, hanem három, köztük a gázoló, aki tette után végzett magával. Húszan megsérültek, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak.

A német hatóságok meglehetősen szűkszavúan nyilatkoztak. A különböző helyi híroldalak, a különböző hatóságokra hivatkozva harminc és ötven közötti sebesültről szólnak.

Az elkövető a helyszínen öngyilkos lett, személyazonosságát a rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Ahogy azt sem mondták el, pontosan mi is az a gyanús tárgy, amelyet a gépjármű átvizsgálásakor találtak. A bűnügyi helyszínelők tovább dolgoznak a tett helyszínén, felderítik és biztosítják a nyomokat.

Évfordulóra esett az elkövetés időpontja

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en az esettel kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a münsteri eset éppen a stockholmi merénylet évfordulóján történt.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy voltak-e az elkövetőnek társai. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy egyet elfogtak már, és további hármat keresnek még. A rendőrség először cáfolta ezt az értesülést, később azonban azt mondták, hogy nem zárják ki, hogy a gépkocsiban többen is voltak. A szövetségi belügyminiszter gyors és alapos vizsgálatot ígért.

Nem véletlen, hogy egyből terrortámadásra gyanakodnak

Volf-Nagy Tünde, az M1 berlini tudósítója elmondta: egyáltalán nem véletlen, hogy a forgatókönyv alapján sokan terrortámadásra gyanakodtak. Az elmúlt években ugyanis több hasonló támadásra láthattunk példát. 2016 decemberében például egy karácsonyi vásárba hajtott be egy terrorista, 12 embert megölve ezzel.

A rendőrség próbálja tisztázni ezt is, illetve hogy volt-e köze a gázolásnak a bejelentett kurd tüntetéshez.

 A magyar tolmácsot egyelőre nem hívták, és ez biztató

Több magyar is él Münsterben, közülük egy olyannal is beszéltek az M1 munkatársai, aki néhány méterre dolgozik a támadás helyszínétől. Van tolmács is a kint élők között: őt eddig nem hívták segíteni, így bízik benne, hogy nincsen magyar a sérültek és az áldozatok között. Úgy nyilatkozott az M1-nek: mivel angol nyelvű tolmács, így volt természetesen dolga migránsokkal, de Münster és környéke nem tartozik a veszélyes városok közé.

A Híradónak nyilatkozott az eset után a helyszíntől pár méterre dolgozó magyar lány is. Ő azt mondta, néhány órával a támadás előtt még ott sétált.

Plósz Boglárka elmondta: egyik ismerőse írt üzenetet arról, hogy mi történt, „folyamatosan megy az egész online élőadásban az egész hírcsatornán. Onnan értesültünk igazából az egészről, hogy mi történt. És természetesen le vagyok sokkolva, mert ha később ott megyek el akkor akár velem is történhetett volna”.

A Híradónak nyilatkozó másik kint élő magyar pedig arról beszélt, hogy a közelben mintegy 600 migráns él, de eddig nem volt velük probléma, így nagyon megdöbbentette őket a mostani eset.

Simon Péter, a Münsteri Magyar Misszió plébánosa telefon úgy nyilatkozott: „a város is egyre inkább tapasztalni fogja, hogy mit jelent a migránsokkal való együttlét. Picit délebben, már egy 100 kilométerre, 80 kilométerre ott már vannak olyan zónák, városokban, ahol nem ildomos járni.”

„Ez így nem mehet tovább Németországban”

Az M1 tudósítója, Noll Katalin útközben Münster felé bejelentkezett Darmstadtból. Arról számolt be, hogy az általuk megkérdezettek is értesültek a gázolásról, a hír sokkolta őket. Egy babakocsival sétáló anya azt mondta, hogy aggódik gyermeke jövője miatt, egy fiatal lány pedig azt hangsúlyozta, hogy ez így nem mehet tovább Németországban.

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy a németek nem kapnának hírt valamilyen erőszakos cselekedetről az országukban. A minap Speyerben támadt rá egy idős asszonyra egy sötét hajú, a német nyelvet törő férfi. A lakosság egyre elégedetlenebb, követelik a határok lezárását és a közbiztonság helyreállítását.

Riadóztatták a terrorelhárítókat

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő arról számolt be, hogy egyes sajtóértesülések szerint német állampolgár az elkövető, 1969-ben született, illetve állítólag korábban már voltak pszichés problémái és megpróbált öngyilkosságot elkövetni. Az, hogy volt-e migrációs háttere, illetve hogy radikalizálódott-e, az még nem derült ki.

Azt lehet tudni, hogy riadóztatták a szövetségi rendőrség terrorelhárító csoportját. A bombaszakértőik kimentek a férfi lakására és próbálnak utána járni, van-e ott valamilyen robbanóanyag.

A gázoló holtteste még mindig bent van az autóban, vizsgálják nincs-e esetleg robbanócsapda az autóban.

A szakértő arra is rámutatott, hogy nagyon sok a nyitott kérdés még: ha nem is iszlamista támadás történt, akkor is a gázoló lemásolta a korábbiakat; valamint hogy miért volt nála lőfegyver, amivel agyonlőtte magát, illetve miért pont ezen a napon, amikor a stockholmi terrortámadásnak is az évfordulója van.