Muszlim szomszédja ölhette meg a holokauszttúlélő asszonyt

 

Eddig két embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint pénteken négy késszúrással megöltek egy 85 éves holokauszttúlélő asszonyt, majd vélhetően szándékosan rágyújtották a lakását. A meggyilkolt áldozat családja vezette el a rendőröket az egyik gyanúsítotthoz, aki az idős nő szomszédja volt. Az újabb antiszemita gyilkosság óriási felháborodást váltott ki a franciaországi zsidó közösségben.

Egy társasházban élt a 85 éves Mireille Knoll Párizs 11. kerületében. Pénteken az egyik szomszéd riasztotta tűzoltókat. A idős asszony megégett, késszúrásokkal teli holttestét az ágyán találták meg. A rendőrség két embert őrizetbe vett, és antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot.

Muszlim szomszédja ölhette meg az idős zsidó származású nőt

Egyikük egy 28 éves férfi, aki az áldozat, Mireille Knoll szomszédja volt, születése óta ismerte és rendszeresen látogatta, tettestársa egy 21 éves hajléktalan.  „Ami a legszörnyűbb, hogy az egyik elkövető azt mondta a másiknak: zsidó, biztos sok pénze van” – mondta kedden Gérard Collomb belügyminiszter a nemzetgyűlésben. Az eset óriási felháborodást váltott ki Franciaországban, a zsidó szervezetek és a politikai pártok tiltakozó menetet szerveznek szerdán az antiszemitizmus ellen. Hatósági források szerint az előzetes letartóztatásba került két gyanúsítottat azzal vádolják, hogy valós vagy vélt vallási hovatartozása miatt ölték meg otthonában az idős zsidó asszonyt, akit kiraboltak.

Nyilvánvaló a gyilkosság antiszemita jellege

Az ügyészség hétfőn este, a két gyanúsított tanúvallomása alapján nyilvánította antiszemita jellegűnek a gyilkosságot. Mireille Knoll szomszédja jól ismerte az asszony vallását, tettestársa pedig azt állította, hogy a gyilkosság elkövetésekor azt kiállította, hogy Allahu Akbar (Allah a leghatalmasabb), ami iszlamista kötődére utalhat. A két gyanúsított tanúvallomása ugyanakkor több ponton egymásnak ellentmond a hatóságok szerint.

A brutális bűntény megdöbbentette a helyi zsidó közösséget

A brutális bűntény megdöbbentette a helyi zsidó közösséget. Az asszony a második világháború idején túlélte a párizsi Vél d’Hiv-i razziát, amelynek során a nácik 1942-ben a francia csendőrök közreműködésével 13 ezer zsidót tartóztattak le. Ismerősei szerint az áldozat rendkívül barátságos, közvetlen ember volt.

Az asszony családja az egyik szomszédra gyanakodott. A férfit, aki az áldozat unokája szerint muszlim, elsőként vették őrizetbe. A Licra rasszizmus és antiszemitizmus ellen küzdő francia szervezet átlátható vizsgálatot követel. „Szeretnénk segíteni, hogy fény derüljön minden részletre ezzel a rettenetes halállal kapcsolatban” – mondta a Licra elnöke.

A rendőrség nem nyilatkozott az elkövetőkről

A rendőrség korábban nem nyilatkozott az elkövetőkről, de egy, az antiszemitizmus ellen küzdő zsidó jogvédő szervezet egy tavaly, alig néhány száz méterrel odébb elkövetett gyilkossággal állítja párhuzamba az esetet. Mint írjak, az akkori áldozathoz hasonlóan Mireille Knoll is ismerte a támadóját, aki az egyik szomszédja, egy 35 éves muszlim férfi, és akit a rendőrség is ismert szexuális bűncselekmények elkövetése miatt.

A francia nemzetgyűlés egyik zsidó származású képviselője pedig az elmúlt évek iszlamista terrortámadásaira utalva azt írta Facebook-oldalán: ugyanaz a barbarizmus gyilkolt, amelyik zsidó gyermekeket öl Toulouse-ban, lemészárol egy papot a saját templomában Rouenban vagy egy csendőrtisztet Trèbes-ben.

Macron elítélte a gyilkosságot

A francia elnök együttérzését fejezte ki a Knoll asszony ellen elkövetett bűntény miatt. Gerard Colomb, francia belügyminiszter azt mondta, a francia történelem legsötétebb óráit idézi a mostani bűncselekmény. A francia belügyi tárca adatai szerint tavaly 28 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma, 2017-ben csaknem száz ilyen jellegű támadás történt. A megölt nő tiszteletére szerdán emlékmenetet szerveznek a francia fővárosban.

„Erkölcsi kötelességünknek érezzük kiállni egy olyan Magyarország és egy olyan Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények félelem nélkül élhetnek és szabadon gyakorolhatják vallásukat” – mondta Orbán Viktor Szabadkán, a magyar kormány támogatásával felújított zsinagóga átadó ünnepségén.

A miniszterelnök kiemelte, ma is vannak a világnak olyan részei, ahol üldözik a keresztényeket és a zsidókat. Tőlünk nyugatra pedig nem felújítják, hanem lebontják imaházaikat. A miniszterelnök kiemelte: mi viszont még abban az Európában élünk, amely az Ószövetség és az Újszövetség vallási örökségén nyugszik.

Amíg ezen az alapon állunk, addig minden ember szabadsága – saját vallásához, nyelvéhez, kultúrájához, szokásához való joga – olyan természetes marad, mint a levegővétel. Ha hagyjuk, hogy ezt a talaját kihúzzák a lábunk alól, ha hagyjuk, hogy Európa kulturális altalaját kicseréljék, akkor a jövőt mások fogják írni helyettünk – hangoztatta Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, a zsinagóga átadása üzenet, hogy ilyen az a világ, az az Európa, amelyben élni akarunk, amelyet képviselünk, és amelyet meg is tudunk védeni.