Ha maradunk, akkor húsz ember fog megjelenni, akik már nem lesznek ilyen kedvesek

 

Megfenyegették az M1 stábját Franciaországban. A főleg bevándorlók által lakott környéken dolgoztak, ahol a pénteki túszdrámát elkövető marokkói terrorista is élt. A forgatás alatt többen is megfélemlítették a stábot, például azzal, hogy arrafelé hatalmas kövek vannak, és ezek bármikor a fejükre eshetnek. Nem ez az első eset, hogy a helyiek elüldözik az újságírókat.

Péntek délelőtt 11 órakor egy marokkói férfi, Redouane Lakdim berontott a dél-franciaországi Trebes egyik szupermarketjébe, három embert megölt, az áruház dolgozóit és a vásárlókat túszul ejtette. A férfi korábban rendőrökre támadt, közülük az egyik tisztet meglőtte.

A hatóságok több órán keresztül próbálták rávenni, hogy adja meg magát, de erre nem volt hajlandó. Végül a rendőrök megrohamozták a szupermarketet, lelőtték a fegyveres támadót.

Rendőrök rajtaütést hajtottak végre a marokkói származású, 26 éves Redouane Lakdim otthonában a dél-franciaországi Carcassonne-ben (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ott szerettek volna forgatni, ahonnan az elkövető is származott

Az M1 stábja abban a negyedben szeretett volna forgatni, ahonnan az elkövető is származott, Carcassonne-ban.

„Megtaláltuk azt a sorházat, ahol az elkövető lakott. Még a kamerát sem vettük elő, az autóban ültünk, amikor már fenyegetést kaptunk. Megfenyegettek, hogy távozzunk innen, mert nincs jogunk itt lenni, azt mondták, ha nem megyünk el, nagy kövek vannak a környéken, amelyek ránk eshetnek” – nyilatkozta Tóth Hajnalka, az MTVA tudósítója az M1 kedd reggeli műsorában.

„A fenyegetést követően távolabb mentünk a helyszíntől, és úgy döntöttünk, hogy csak a bejelentkezés előtt közvetlenül térünk vissza. Amint az operatőr kollégám elkezdte felállítani a kameraállványt, megjelent egy fiatalember, aki többször is elmondta, hogy azért jött ide, mert nekünk szeretne jót” – mondta a riporter.

A környék lakóinak nagy része bevándorló

„Azt mondta, hogy szeretné, ha tiszteletben tartanánk a családot, és most még kedves hangnemben szól, de ha maradunk, akkor valószínűleg húsz ember fog megjelenni, akik már nem lesznek kedvesek, és akár kárt tehetnek a felszerelésünkben is” – tette hozzá.

„Végül az operatőr kollégámmal megegyeztünk abban, hogy egy utcával távolabb megyünk, hiszen az illető azt mondta, ha egy sarokkal arrébb megyünk, nem lesz baj. Ezért döntöttünk úgy, hogy jobb elkerülni a bajt” – közölte Tóth Hajnalka.

A riporter elmondta: Carcassone nem túl jó hírű negyedét többségben bevándorlók lakják. A környék már többször került be a hírekbe drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyek miatt.

A társasházakban lakók vagy elfogadják a kialakult helyzetet, vagy nincs választásuk, mert anyagilag ezt a környéket engedhetik meg maguknak. A város többi részének lakói valószínűleg elkerüli ezt a környéket – mondta Tóth Hajnalka.